Vuković: Trans osobe imaju probleme na lokalu, sa matičnim službama i lekarima

Vesti 20. nov. 202111:267 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Aktivistkinja Helena Vuković iz udruženja Egal kaže da je dobro što transrodne osobe u Srbiji po zakonu mogu da promene dokumenta pre hirurške intervencije, ali da je stanje na terenu drugačije nego što je propisano zakonom, jer trans osobe imaju probleme sa matičarima, lekarima ili Ministarstvom zdravlja.

Pročitajte još:

“Lako je u Beogradu, u većim centrima. U provinciji je problem ne samo sa matičnim službama, nego sa lekarima”, rekla je Vuković u Novom danu na N1, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije.

Objašnjava da je za medicinsku tranziciju transrodnoj osobi potreban uput, a da doktor opšte prakse u malom mestu izdaje uput za psihijatra u tom domu zdravlja, nakon čega se dobija uput za Beograd, gde se tranzicija jedino može obaviti.

Međutim, u manjim mestima se dešava da nadležni ne žele da daju uput, da se obraćaju trans osobi u pogrešnom rodu ili im čak govore da je to “faza” koja će ih “proći”, kaže Vuković.

“To je direktan primer transfobije. Tu dolazimo do situacije da dođemo u ćorsokak. Onda mi kao nevladin sektor moramo da jurimo, da urgiramo da se pređe preko toga, da se krene napred, da se ta tranzicija dovrši”, rekla je ona.

Dodaje da nakon toga, kad se uđe u samu tranziciju, to “ide veoma fino”.

“Imamo dobre stručnjake, naš tim je jedan od boljih u svetu, jedini smo koji nemamo ‘pokajnike’”, kaže Vuković.

Na pitanje kako se trans osobe osećaju kad izađu na ulicu u Srbiji, kaže da je neprijatnosti manje u poslednje 3-4 godine, a da se po izveštajima sa terena smanjila stopa nasilja.

Navodi podatke organizacije Transgender Europe po kojima je od oktobra prošle godine do ove ubijeno 375 trans osoba, od čega su 96 posto trans žene.

“U Srbiji srećom nemamo smrtnih slučajeva, i to je velika stvar”, kaže Helena Vuković, koja procenjuje da u Srbiji ima oko 20.000 trans osoba.

Dodaje da je dobro što od 2019. u Srbiji mogu da se promene dokumenta i pre hirurške intervencije kod trans osoba, ali da bi bilo poželjno, čak i nužno u nekim situacijama, da se položaj transrodnih osoba uredi posebnim zakonom.

Međutim, donošenje takvog zakona u ovom momentu je praktično nemoguće, jer bi bila potrebna promena nekoliko zakona i samog Ustava, koji ne priznaje rod, već samo pol.

Srbija takođe treba da primeni novu klasifikaciju Svetske zdravstvene organizacije, koja je pre dve godine skinula trans identitete sa spiska mentalnih bolesti.

Vuković kaže da se dve godine održavaju sastanci sa državnim institucijama i da je “sve lepo počelo” ali je prošle godine stvar zakomplikovala pandemija koronavirusa.

Ističe da ta implementacija trans osobama mnogo znači jer više neće imati “šifru F” i jer se time “depatologizuju trans identiteti”.

“Mi nismo bolesni. Nismo krivi što smo rođeni u ‘pogrešnoj ambalaži’, mi tokom svog života to ispravimo. Masa ljudi ne ispravi, proživi i umre nesrećno”, rekla je ona.

Komentari

Vaš komentar