Vukadinović: Dokument EP zakasnio, on je dijagnoza stanja, a ne rešenje

Vesti 09. sep. 202114:02 > 18:2211 komentara
Podeli:

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je predlog nacrta sporazuma o izbornim uslovima, koji su izradili predstavnici Evropskog parlamenta koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije, trebalo da bude predstavljen pre četiri meseca, a da je sada prekasno za jedan takav dokument. On je dokument evroparlamentaraca ocenio kao "dijagnoza stanja, a ne rešenje".

„Ja ništa nisam očekivao, ali je ovo dosta ispod mojih niskih i malih očekivanja, tako da razumem i one koji su razočarani. To je papir koji ne može da zadovolji minimum uslova, a trebalo bi da bude ozbiljan dokument“, istakao je Vukadinović i dodao da je trebalo da se pojavi još u aprilu ili maju.

Povezane vesti

Pojašnjava da je trebalo da se pojavi tada, jer su razgovori bili na početku, dok je sada prema njegovom mišljenju prekasno za ovakav predlog.

„Teško se može ilustrovati sva praznina ovog papira. Ako izuzmemo preambulu, to je skup dobre volje, nadanja i očekivanja. Praktično, tu se pominju dve ili tri, hipotetičke stvari. Dakle, to je mogao da bude uvodni dokument, nikako nije mogao da bude ‘pretposlednja ruka’. Tako da je ovaj dokument ispod mojih malih i niskih očekivanja“, napominje gost N1.

Prema njegovim rečima, stvari koje su navedene u dokumentu evroparlamentaraca su teme, a ne rešenja, i naglašava da bi on mogao da prođe kao „dijagnoza stanja a ne rešenje“.

„Naši predlozi praktično nisu prisutni. Doslovno svi opozicioni učesnici tražili Radnu grupu koja bi napravila taj predlog preko leta, protiv toga su bili protiv ovi iz vlasti, a evroparlamentarci su ignorisali taj naš zahtev da grupa bude tokom leta“, rekao je on.

Ocenjuje da je ovaj dokument urađen na brzinu, da ima mnogo grešaka i naglašava da opozicija nije imala prevelika očekivanja od evroparlamentaraca.

„Ne možete od opozicije očekivati da prihvati ovako nešto sa nekim kozmetičkim izmenama. Ovo je samo forma, ljuštura“, ocenio je Vukadinović.

Opozicija da pošalje amandmane na ovaj dokument

Odgovorajaću na pitanje da li će opozicija učestvovati nadalje u pregovaračkom procesu, kaže da je to dilema, ali veruje da će opozicione strane iz raznih razloga nastaviti sa pregovorima. Veruje da opozicija treba da pošalje amandmane na ovaj dokument do 12. septembra, do kada joj je dat rok.

„Bez nekih velikih očekivanja da će nešto biti, ali ipak mora da ih pošalje. I siguran sam da će evroparlamntarci onda morati nešto od toga da uvaže“, smatra Vukadinović.

On je ocenio da je cilj evroparlamentaraca da opoziciju izvede na izbore, a da je otežavajući momenat što opozicija nema previše dobrih opcija. Takođe, procenjuje da opozicija treba da donese odluku koja će obuhvatati sve izbore, dakle ili učestvovanje na svim izborima, ili potpuni bojkot.

„Kakvi su uslovi za parlamentarne, takvi su i za predsedničke izbore. Ne možeš bojkotovati jedne, a izaći na druge, pogotovo ako su u istom danu. Takođe, slažem se sa mojim opoziconim kolegama da je ‘lopta u dvorištu Vučića’, jer on odlučuje da li će rizikovati potpuni gubitak legitimnosti zarad sigurne pobede, ili će dozvoliti koliko toliko ravnopravnu utakmicu uz relativno neizvestan ishod“, istakao je Vukadinović.

„Sada bi bile male šanse da se sa ovakvima papirom izađe na izbore. Mislim da i sada nisu prevelike, nevolja je u tome što razni razlozi gone opoziciju da izađe na izbore“, zaključio je on.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar