Vujović: Zaštita životne sredine je generacijsko pitanje koje nas ujedinjuje

Vesti 01. okt 202115:31 12 komentara
Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović učestvovala je u dijalogu na temu "Unapređenje zakonodavnog okvira za zaštitu prirode", sa koga je uputila poziv civilnom sektoru da se više uključi u javne rasprave, jer je zaštita životne sredine generacijsko pitanje koje treba sve da ujedini.

Vujović je istakla da su izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode usvojene pre dva meseca, čime je unapređena regulativa koja se odnosi na ovu važnu oblast.

„Izmenama Zakona zabranjena je izgradnja hidroelektrana u zaštićenim područjima sva tri stepena zaštite. Povećan je udeo teritorije Srbije pod zaštitom na gotovo osam odsto, tako što su uspostavljena četiri nova zaštićena područja“, rekla je Vujović.

Dodala je i da je usvojen Program zaštite prirode Republike Srbije za period od 2021-2023. godine kao glavni strateški dokument za očuvanje biološke raznovrsnosti.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob ocenila je da je u prethodnoj godini mnogo urađeno i da je usvojen set važnih zakona, dodajući da je to pokazatelj da država ulaže velike napore i shvata potrebu da se hitno reaguje u ovoj oblasti.

Ona je navela da je primetno i da među građanima raste svest o značaju zaštite životne sredine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare