Vujović: Vizija Vlade Srbije je prosperitetna i klimatski otporna Srbija

Vesti 16. nov 202210:22 1 komentar
Tanjug via AP Photo/Peter Dejong

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je na konferenciji o klimatskim promenama KOP27 u Šarm-el-Šeiku da je vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija.

„Ova vizija čini okosnicu naše buduće Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će trasirati put dekarbonizacije na nivou celog društva. Buduća dugoročna Strategija postaviće osnove za Srbiju sa čistijim, pouzdanim i obnovljivim izvorima energije i povećanom energetskom efikasnošću“, rekla je Vujović.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog Ministarstva, ona je ocenila da će to pozitivno uticati na postizanje konkurentnije i resursno efikasnije privrede, sisteme za tretman otpada i otpadnih voda u skladu sa najboljim međunarodnim standardima, na produktivniju poljoprivrednu praksi, ali i otporne i zaštićene šume i prirodu.

Ministarka je ukazala da procene pokazuju da se Srbija zagreva više i brže od globalnog proseka, jer je osmotren porast globalne srednje temperature 1,1 stepen, a Srbija je već na 1,8 stepeni, a leti na čak 2,6 stepena Celzijusa.

Vujović je navela da su minimalne materijalne štete u Srbiji za period od 2000-2020. godine procenjene na najmanje 6,8 milijardi evra i da je više od 70 odsto štete nastalo usled suša i visokih temperatura, izazvanih promenom klime i ekstremnim vremenskim događajima.

Ministarka za zaštitu životne sredine je rekla da je Srbija posvećena ne samo Sporazumu iz Pariza, nego i pridruživanju Evropskoj uniji.

„Kao najveća ekonomija Zapadnog Balkana, potvrdili smo svoju posvećenost Evropskom Zelenom dogovoru potpisivanjem Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Ne smemo, takođe, zaboraviti da tranzicija ka niskougljeničnom društvu mora biti pravedna, ne izostavljajući nikoga“, kazala je Vujović.

Ona je zaključila da konferencija u Šarm-el-Šeiku predstavlja ključnu šansu za usvajanje odluka, koje će u ogromnoj meri uticati na okvire delovanja u najvažnijem aspektu naših života – očuvanju planete.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare