Vujović: Ulaganjem u valjevsku toplanu poboljšavamo kvalitet vazduha

Vesti 04. sep 202114:33 2 komentara
Valjevska toplana, Toplana Valjevo
Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rosul

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović kazala je da će "Toplana-Valjevo" u predstojećoj grejnoj sezoni, umesto mazuta, kao energent koristiti ekološki prihvatljiviji gas, čime će se popraviti kvalitet vazduha u tom gradu.

Ona je tokom današnjeg obilaska radova navela da se taj projekat realizuje uz podršku ministarstva, a da se Valjevo, od kada se meri kvalitet vazduha, konstantno nalazilo u trećoj kategoriji gradova sa preterano zagađenim vazduhom, dodaje se u saopštenju.

„U tom cilju, sufinansiramo rekonstrukciju velikog kotla u gradskoj toplani sa 80 miliona dinara. Očekujem da će radovi biti gotovi u ovoj godini, i tada će emisija PM čestica iz toplane biti eliminisana. Do kraja godine će biti završeni i radovi na toplovodu, a tada na ovaj sistem grejanja mogu da se priključe Zavod za javno zdravlje, Nacionalna služba za zapošljavanje, Istorijski arhiv, kasarna ‘Živojin Mišić’ i drugi objekti u blizini“, rekla je Vujović.

Ministarstvo je Valjevu dodelilo sredstva putem javnog konkursa, a na isti način, dodeljena su sredstva za ozelenjavanje gradskih parkova, uklanjanje divljih deponija i zaštitu zemljišta.

„Ukupna ulaganja u Valjevu kroz konkurse, računajući i učešće Grada, u ovoj godini su premašila iznos od milion evra. Želim da čestitam i gradonačelniku i njegovom timu na brzo pripremljenim projektima, kako bi ova sredstva stigla baš u Valjevo. Ujedno ih pozivam da nastave da se trude, a ministarstvo koje vodim će nastaviti da podržava kvalitetne zelene projekte“, poručila je Vujović.

Prema njenim rečima, Valjevo je takođe deo velikog projekta koji se realizuje uz podršku EBRD, izgradnju Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom Kolubara-Kalenić, koje će opsluživati 15 lokalnih samouprava, odnosno više od pola miliona građvaljevoana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare