Vujović: Srbija jasno opredeljena za „Zelenu agendu“

Vesti 04. okt 202215:427 komentara
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je u Beogradu da je Vlada Srbije odredila jasan pravac u oblasti zaštite životne sredine, što se ogleda u realizaciji konkretnih ekoloških projekata i unapređenju regulatornog okvira za efikasniju "zelenu transformaciju" Srbije u skladu s ciljevima "Zelene agende".

Vujović je prilikom otvaranja 18. Međunarodnog sajma zaštite životne sredine (EcoFair) istakla da su u prethodne dve godine usvojeni potrebni zakoni i set podzakonskih akata kojima je domaće zakonodavstvo usklađeno sa EU regulativom, saopštilo je Ministarstvo.

„Potvrda da smo na dobrom putu stigla je i od Evropske unije kada je otvoren Кlaster 4 i Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene“, rekla je ona.

„Važno je da je Vlada Srbije ove godine usvojila i revidirani Nacionalno utvrđeni doprinos kojim smo za više od tri puta povećali klimatsku ambiciju do 2030. godine i time se dodatno približili naporima za dekarbonizaciju naše privrede, dajući doprinos ispunjenju globalnog cilja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte“, navela je Vujović.

U fokusu njenog ministarstva, kako je rekla, i dalje će biti poboljšanje kvaliteta vazduha i sistema upravljanja otpadom, izgradnja infrastrukture za tretman otpadnih voda, očuvanje prirode i povećanje teritorije pod zaštitom, kao i borba protiv klimatskih promena.

„Svi projekti i aktivnosti koje smo pokrenuli i sproveli – bilo da je reč o konverziji kotlarnica u cilju prelaska na ekološki prihvatljivije energente, izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda, sanaciji nesanitarnih smetlišta i divljih deponija ili izgradnji modernih reciklažnih centara – suštinski su važni za budućnost jer doprinose boljoj zaštiti životne sredine i kvalitetnijem životu naših građana“, rekla je ministarka.

Podsetila je da je u 17 gradova i opština u toku i sprovedojenje projekta odvajanja otpada u domaćinstvima, u cilju povećanja stope reciklaže.

Vujović je navela da je to primer pravca u kojem će Srbija ići, dodajući da je cilj postepeni prelazak na model cirkularne ekonomije koji će pratiti izgradnja infrastrukture neophodne za to.

Mihajlović: Moguće je razvijati i rudarstvo i energetiku uz zdravu životnu sredinu

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je na otvaranju 17. međunarodnog sajma energetike u Beogradu da budućnost energetskog sektora nije moguća bez zaštite životne sredine, saopštilo je to ministarstvo.

Ona je rekla da je energetska tranzicija, uprkos svim otporima, jedini put koji će Srbiji omogućiti da bude energetski bezbedna i stabilna.

„Od formiranja ovog ministarstva govorimo da nema nijedne odluke u energetici i ;rudarstvu bez zaštite životne sredine, a kada je formirana ova Vlada, rekla sam da su ova dva ministarstva kao dve sestre i samo zajedno možemo da u budućnosti radimo i definišemo i realizujemo zelenu agendu, koliko god otpora ili brige bilo“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je dokazano da je moguće imati više električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Sajam je, prema njenim rečima, važan jer je odlično mesto da se spoje oni koji proizvode, razvijaju nove tehnologije, sa investitorima, bez obzira na to da li su privatni ili državni.

Država je, kako je rekla, napravila osnovu donošenjem novog zakonodavnog okvira po kome je stvorena mogućnost da potrošači električne energije budu istovremeno i proizvođači, prozjumeri, instaliranjem solarnih panela.

Odgovarajući na pitanja novinara, Mihajlović je rekla da su investicije u nove elektroenergetske kapacitete i regionalno povezivanje u gasnom sektoru i visokonaponskoj mreži prioriteti i da bez ulaganja nema ni stabilne energetike.

„Nama su hitno potrebne investicije i u nove kapacitete, ali i u visokonaponsku i distributivnu mrežu. Radi se o nekoliko milijardi evra, samo kada je reč o elektroenergetici, uključujući i izgradnju reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i Bistrice.

Povezivanje i u visokonaponskoj mreži i u gasnom sektoru sa regionom je, kako je rekla, prioritet.

„Nama su neophodne investicije u energetsku infrastrukturu i ako uložimo duplo više nego što smo radili u saobraćaju prethodnih deset godina, možemo da spavamo mirno jer ćemo imati dovoljno energije, bićemo nezavisni i možemo da obezbedimo stabilnost za razvoj privrede“, rekla je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar