Vujović: Podaci o zagađenju na sajtovima poput AirVisual su netačni

Vesti 30. nov 202115:1829 komentara
Podeli:
Izvor: Nova.rs/Dragan Mujan (arhiva)

Sve češće čujemo kako je Beograd najzagađeniji grad na svetu, o čemu pojedini mediji u Srbiji izveštavaju preuzimajući podatke sa raznih sajtova i aplikacija, poput waqi.info, airvisual.com i drugih, koji su neverifikovani i netačni, čime se građani dovode u zabludu, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ona je u pisanoj izjavi kao primer navela prikaz podataka objavljenih na sajtu www.waqi.info koji je, prema ažuriranim podacima u 11 časova, pokazao da je PM2.5 na lokaciji Beograd – Stari grad iznosio 61 mikrogram po kubnom metru, dok su u isto vreme zvanični i verifikovani podaci na sajtu www.amskv.sepa.gov.rs pokazali koncentraciju PM2.5 na istoj lokaciji od 16,9 mikrograma po kubnom metru.

„Podaci koje prikazuje sajt www.waqi.info nisu tačni i njihov izvor nije Agencija za zaštitu životne sredine kako navode“, rekla je Vujović i dodala kako taj sajt navodi da svi podaci koje prikazuje nisu validni u momentu objavljivanja i da mogu biti izmenjeni zbog kvaliteta podataka.

„Građani Srbije zaslužuju da imaju tačne i pouzdane informacije o kvalitetu vazduha koji udišu. Apelujem da se svi prilikom informisanja šire javnosti rukovode zvaničnim podacima, a ne podacima sa nepouzdanih sajtova, za koje nije utvrđeno na osnovu kojih kriterijuma objavljuju podatke“, poručila je Vujović.

Ona je istakla da Agencija za zaštitu životne sredine meri kvalitet vazduha u skladu sa zakonodavstvom Srbije i koristi međunarodno priznate metode i standarde, zbog čega su ti podaci „jedino relevantni“.

Komentari

Vaš komentar