Vujović najavila izgradnju regionalnog sistema za upravljanje otpadom „Kalenić“

Vesti 12. jul 202115:52 > 17:329 komentara
Podeli:
Izvor: Vlada Srbije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je u Ubu sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Кolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, kao i grada Beograda o projektu izgradnje regionalnog sistema za upravljanje otpadom "Кalenić", koji će biti realizovan u narednom periodu.

„Ovo je kapitalni projekat koji je od suštinskog značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života naših građana. Po završetku radova, otpad će se na ‘Кaleniću’ tretirati po najsavremenijim standardima. Ovakvim projektima sistemski rešavamo problem upravljanja čvrstim otpadom i stvaramo uslove za sanaciju i rekultivaciju nesanitarnih deponija“, rekla je Vujović, saopštio je njen kabinet.

Ona je navela da su radovi planirani u dve faze. Prva podrazumeva izgradnju Regionalnog sistema za upravljanje otpadom „Кalenić“ na lokaciji Кalenić – Ub, odnosno izgradnja regionalne sanitarne deponije sa infrastrukturom – linije za separaciju otpada, saobraćajnice i dalekovoda.

U toj fazi će biti obuhvaćeno 11 lokalnih samouprava – Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Кoceljeva, Osečina i Ljig.

Za drugu fazu, odnosno uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom na teritoriji lokalnih samouprava koje će gravitirati ka Regionalnom centru, u toku je izrada potrebne planske i tehničke dokumentacije. U toj fazi u projekat bi trebalo da se priključe još četiri lokalne samouprave – Loznica, Ljubovija, Кrupanj i Mali Zvornik, kroz izgradnju transfer stanice.

„Ovo je prvi od osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom koje ćemo graditi u narednom periodu. Za njihovu izgradnju obezbedili smo 100 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj. Regionalni centri će obuhvatiti više od 50 gradova i opština u Srbiji. Gradićemo ih u fazama, a ‘Кolubara Кalenić’ je najspremniji projekat i zato će biti prvi koji ćemo realizovati“, rekla je Vujović.

Za zaštitu i očuvanje zemljišta 333 miliona dinara

Vujović je danas sa gradonačelnicima i predsednicima opština potpisala ugovore o sufinansiranju realizacije projekata zaštite i očuvanja zemljišta kao prirodnog resursa, za šta će iz budžeta ministarstva u ovoj godini biti izdvojeno gotovo 333 miliona dinara.

Vujović je navela da će projekti biti sufinansirani u 43 grada i opštine, kojima su na javnom konkursu odobrena sredstva, saopštilo je njeno Minisatarstvo.

Istakla je da je ovo samo jedan u nizu konkursa za sufinansiranje ekoloških projekata širom Srbije koji je raspisan ove godine, dodavši da je interesovanje gradova i opština veliko.

„Sredstva koja dodeljujemo namenjena su za sanaciju lokacija na kojima su nekada bile deponije, erozivnog zemljišta, odrona, klizišta. Cilj nam je da na mestu devastiranog zemljišta budu izgrađeni eko parkovi i zeleni prostori koje će građani moći da koriste“, rekla je Vujović.

Ministarka je dodala da su svi projekti od izuzetnog značaja, jer direktno doprinose očuvanju prirode i zemljišta kao prirodnog resursa, ističući kao posebno važne projekte sanacije i rekultivacije zemljišta u blizini rečnih slivova.

Komentari

Vaš komentar