Vujović: Nacrt zakona o zaštiti od buke ušao u javnu raspravu

Vesti 03. jun. 202115:32 > 15:3535 komentara
Podeli:
Izvor: Vlada Srbije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je da će Nacrt zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini biti u javnoj raspravi od danas do 23. juna, što znači da će do tada sve zainteresovane strane moći da pošalju svoje komentare, predloge i sugestije na tekst Nacrta zakona.

„Nacrtom zakona preciznije je definisano šta je buka u životnoj sredini, proširena je lista izvora buke, kao i nadležnih organa za izradu strateških karata buke i akcionih planova. Nacrtom se uređuju subjekti zaštite od buke, mere i uslovi zaštite, pristup informacijama o buci, nadzor i druga pitanja od značaja za zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi“, rekla je Vujović, saopštilo je ministarstvo.

Povezane vesti

Ministarka je dodala da su na inicijativu Grada Beograda u zakon uneta i dva člana koji se odnose na nadležnost za merenje buke koju emituju ugostiteljski objekti.

„Ovim predlogom daju se ovlašćenja komunalnoj miliciji u jedinicama lokalne samouprave da po prijavi građana mogu da mere i kontrolišu buku iz ugostiteljskih objekata“, rekla je ona.

Vujović je ukazala da građani godinama imaju problem s bukom u gradskim zonama, koja dolazi iz pojedinih ugostiteljskih i drugih objekata koji emituju buku, što je posebno izraženo u stambenim zonama.

„Donošenjem novog zakona, kao i seta podzakonskih akata, omogućiće se brže i efikasnije rešavanje problema buke“, istakla je ministarka i dodala da su Nacrtom zakona transponovane odredbe Direktive EU u oblasti buke.

Vesić: Opremićemo komunalce aparatima za merenje buke

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da će, kada zakon bude usvojen, kao i podzakonski akti kojim će se pojedine odredbe precizirati, komunalna milicija biti opremljena mobilnim aparatima za merenje buke i reagovaće odmah na svaku prijavu građana.

„Naši komunalni milicioneri i inspektori meriće na licu mesta buku i odmah izricati zaštitne mere, od kojih je jedna oduzimanje aparata ili instrumenta sa kojeg se emituje muzika. Tako ćemo da zaštitimo građane od buke i maltretiranja kojem su izloženi godinama“, kazao je on.

Vesić je naveo i da su ove mere u korist većine ugostitelja koji poštuju sve propise.

„Naravno, oni koji su bahati biće sankcionisani. Usvajanje zakona daje instrument gradu da reši u većem delu problem buke onako efikasno kako smo preko sistema ‘Oko sokolovo’ rešili problem bahatog parkiranja“, istakao je Vesić.

Saopšteno je i da će se datum održavanja onlajn prezentacije Nacrta zakona naknadno odrediti, a obaveštenje o tome će biti dostupno na sajtu ministarstva.

Komentari

Vaš komentar