Vujović: Ekološki problemi nisu nastali preko noći, ne postoji instant rešenje

Vesti 10. apr 202111:10 > 17:1974 komentara
Irena Vujović
Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je, povodom najavljenog protesta ekoloških udruženja, da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći i zato ne postoji instant rešenje, ali da ministarstvo i ostali nadležni resori u Vladi posvećeno, odgovorno i transparentno rade, a prvi rezultat projekata očekuju se ove godine.

Vujović je navela da je pozitivno što postoji sve veći stepen svesti o neophodnosti zaštite životne sredine što, kako je navela, ranijih godina nije bio slučaj, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je poručila da će ovu godinu „obeležiti do sada najveća ulaganja u ovu oblast, što će u značajnoj meri promeniti ekološku sliku Srbije“.

Svi problemi, od kvaliteta vazduha, divljih i nesanitarnih deponija, zaštite prirode, ali i nedostatka infrastrukture, pre svega kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda, postoje već decenijama. a u narednom periodu biće brže rešavani, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Povezano:

„Ove godine krećemo u velike investicije, jer smo snažno opredeljeni da rešavamo decenijske probleme koje imamo u ovoj oblasti. Realizovaćemo projekte za poboljašnje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija. Gradićemo i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od 50 gradova i opština. Velike investicije će biti i u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže“, najavila je ministarka Vujović.

Ona je dodala da se radi na izmenama i dopunama zakona koji će uticati na unapređenje stanja u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode. Na poštovanju zakona se insistira, a kako je rekla, u tom cilju pojačane su i inspekcijske kontrole, redovne kontroli ili po prijavi građana.

Od novembra prošle godine do sada podneto je više od 50 prekršajnih, krivičnih i prijava za privredni prestup – rekla je Vujović.

Ministarka je, povodom najavljenog protesta, istakla da „nikakvi zvanični zahtevi nevladinih organizacija nisu stigli na adresu ministarstva, ali činjenica da su stigli u medije, ipak govori o tome da se ova oblast koristi kako bi se zadovoljile političke ambicije pojedinaca“, navodi se u saopštenju.

Mihajlović: Politizovanje životne sredine

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je pitanje životne sredine pitanje svakog čoveka u Srbiji i generacijsko pitanje, i da nikom ne donosi dobro ako se to pitanje koristi u političke svrhe, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je ocenila se pitanje životne sredine koristi da bi se dobili „određeni politički poeni“ i istakla da se kod svake odluke i svakog posla u oblasti energetike i rudarstva, vodi računa „da se ne radi ništa što ne bi bilo u skladu sa svim zakonima u oblasti životne sredine“.

Izvor: FoNet

Komentari

Vaš komentar