Vujović apeluje da se uskladi poslovanje sa standardima zaštite životne sredine

Vesti 02. sep 202117:01 22 komentara
Vlada Srbije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da republički inspektori zaduženi za ovu oblast nastavljaju da rade pojačanim intenzitetom i apelovala na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine, saopšteno je iz ministarstva.

Ona je rekla da su republički inspektori od 27. do 31. avgusta sproveli vanredne kontrole u 10 privrednih subjekata, kako bi proverili da li je prekoračen dozvoljeni nivo zagadjujućih materija.

„Zahtevam od svih privrednih subjekata da u najkraćem roku usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine, jer je to u interesu i privrede i građana. Već sam apelovala na kompanije i većina njih sada poštuje i ima svest o zaštiti životne sredine, tako što održava opremu koja smanjuje emisije zagađujućih materija u vazduhu, redovno radi remont, a neke čak ulažu i u novu opremu“, rekla je ministarka.

U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, kontrolom su ustanovljene nepravilnosti samo u ciglani „Fantini Scianatiko“ u Mihajlovcu, koje su prouzrokovane nedovoljnim ulaganjem u opremu, navedeno u saopštenju.

Tokom kontrole kompanije „Eliksir Zorka – mineralna đubriva“ iz Šapca, koja već uspešno sprovodi projekat za unapređenje prečišćavanja gasova, inspektori su utvrdili da je emisija zagadjenja u dozvoljenim granicama, piše u saopštenju.

U kompanijama „Lafarž BFC“ iz Beočina, „Zorka keramika“, „Vukocem“, „Aksinta“ i „Oblak internacional“ iz Šapca, Valjaonici bakra iz Sevojna, Ciglani IGM Mladost iz Leskovca, takođe nisu uočene nepravilnosti, navodi se u saopštenju.

Ministarka je podsetila da su od nedavno u nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i postrojenja za sagorevanje, čija je snaga manja od 50 kWth, što je ustanovljeno novim izmenama Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija.

„Budući da se veliki broj pritužbi građana odnosi na male zagađivače, Uredbom su i oni obuhvaćeni, tako da će i njihovi procesi rada biti predmet kontrole. Ministarstvo ulaže velike napore kako bi se, kroz usklađivanje propisa i različite projekte efikasnije rešavao ovaj problem. Kvalitet vazduha je apsolutni prioritet, i zato nastavljamo da radimo još brže, kako bi generacijama koje dolaze obezbedili čistiju budućnost“, istakla je Vujović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare