Vujačić: Srbija bi dobila pomoć ako uvede sankcije, a Rusi dignu cenu gasa

Vesti 26. apr 202218:14 > 18:33 67 komentara
N1

Srbija može očekivati pomoć i verovatno bi joj bila ponuđena neka kompenzacija ako bi joj Rusija podigla cenu nafte i gasa, kaže nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić.

Pročitajte još:

“Bilo koje sankcije da uvedemo Rusiji su simbolične, mi ne možemo da naudimo ruskoj ekonomiji. Ali ta simbolika je važna u smislu deklaracije na kojoj smo strani”, rekao je u Danu uživo Vujačić, koji je predsednik foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

On kaže da ne zna za sigurno šta bi Rusija uradila u tom slučaju, ali da bi verovatno uvela tržišne cene nafte i gasa za Srbiju.

Smatra i da će morati da se menja vlasnička struktura NIS-a, kako bi Srbija mogla da uvozi gas iz Rusije.

“Gasprom ne može da ima 51 odsto ovde zbog evropskih sanckija”, rekao je Vujačić.

Na pitanje o padu podrške evrointegracijama među građanima, kaže da javnost u Srbiji ima priliku da u medijima sluša kako “strane ambasade prave puč”, pokušavaju da “ubiju predsednika”, da EU “ucenjuje i maltretira” Srbiju.

“Ono što se zaboravlja je da smo mi aplicirali da idemo u taj klub”, kazao je Vujačić.

Dodao je da “ne možemo da tražimo da uđemo u EU a da ne podržavamo njihovu politiku i još pričamo protiv Evropske unije”.

“U jednom od izveštaja smo dobili još jedan uslov, o kom niko ne govori, a to je da se komunikacija o EU poboljša. U Evropskoj komisiji su svesni da su ovde blaćeni”, istakao je bivši ambasador.

Upitan da li veruje da će se zbog pitanja uvođenja sankcija odugovlačiti sa formiranjem vlade, kaže da vlada “nije nestala” i da takozvana tehnička vlada može da donosi odluke.

“Bilo bi bolje da se vlada što pre formira jer taj izgovor neće ‘kupiti’ niko u inostranstvu”, rekao je on.

Govoreći o mogućnosti da se ubrza dijalog Beograda i Prištine, kaže da ne očekuje da će u skorije vreme doći do rezultata.

Rekao je da pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, koja je u poseti Beogradu, dobro zna ovaj prostor i prenosi poruke koje su u saglasju sa Belom kućom, za razliku od vremena predsednika Trampa, kada je postojala disonanca izmežu Bele kuće i Stejt departmenta.

“Ne mislim da će se tražiti direktno priznanje”, ocenio je Vujačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare