Vučković Šahović o deci u ustanovama: Situacija 30 godina ista, hitno reagovati

Vesti 02. jul. 202121:02 > 21:075 komentara
Podeli:

Nekadašnja generalna izvestiteljka Komiteta za prava deteta Ujedinjenih nacija Nevena Vučković Šahović izjavila je u emisiji Dan uživo da je položaj dece u socijalnim ustanovama već 30 godina isti, kao i da ona nije šokirana objavljenim izveštajem u kome se navodi da su "deca i mladi bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju - puštena da umru u ustanovama socijalne zaštite".

Podsetimo,  u jednom od zaključaka izveštaja „Zaboravljena deca Srbije“, koji je rezultat temeljnog terenskog rada i istraživanja Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI), navedeno je da deca u njima „dane provode u metalnim krevetima, atrofirani i u bolovima“.

Povezane vesti

Vučković Šahović je navela da je za pohvalu činjenica da je ministarska Darija Kisić Tepavčević krenula u obilazak ustanova u kojima su deca sa semetnjama u razvoju.

„Devedesetih godina se čitav sistem socijalne zaštuite urušio i mi smo to tada znali. Ukazala se prilika da mi iz Centra za prava deteta, koji je osnovan nakon promene vlasti, odemo i proverimo. Mi smo sa skromnim budžetom obišli svih 30 ustanova, koliko ih je tada bilo u sistemu socijalne zaštite i napravili smo kratak izveštaj. Poveli smo i arhitektu, psihologa, socijalnog radnika i došli smo do vrlo dobrog materijala koji smo predali tadašnjoj ministarki koja nas je pustila u institucije, Gordani Matković“, kaže Vušković Šahović.

Dodaje da se nije napredovalo, sem što je prepoznato da se nešto treba učiniti. Kaže da se je 2005. godina usvojila prva Nacionalna strategija za decu u Srbiji, i da su prioriteti bila deca sa invaliditetom i zaštita dece od nasilja.

„Nažalost, strategija je završena 2015. godine bez da je ikada obnovljena, i mi već šest godina nemamo nacionalni plan akcije za decu, a rezultati Strategije nisu ispunjeni“, istakla je ona.

Podseća da je organizacija MDRI 2007. godine izašla sa izveštajem 2007. godine, koji je prema njenoj oceni bio „strašan“, jer se u njemu spominjala tortura i koji je šokirao javnost.

Govoreći o najnovijem istraživanju i zabrinjavajućim rezultatima, ona je rekla da je i nakon prvog objavljivanja trebalo hitno da se reaguje, ali da do toga nije došlo.

„Izveštaj mene ne iznenađuje… Mi tako nešto zagrebemo, krenemo da radimo levo desno, i onda se ništa ne radi. I vi možete da kažete da nam je 30 godina situacija u institucijama ista“, istakla je ona.

„Poražavajuća situacija“

Ocenjuje da je situacija poražavajuća, kao i „da smo pokazali u više navrata,  svake decenije, da nam nekako to nije važno lili da to ne primećujemo“.

„Ja ne mislim da je to odsustvo političke volje, ja mislim da je to odsustvo saznanja i svesti o tome u kakvoj se situaciji nalaze neka deca u tim institucijama, na ulici… „, ocenjuje Vučković Šahović i dodaje da zaposleni u tim institucijama ili nisu prošli obuku na koji način treba raditi sa takvom decom, ili im nadležni ne dozvoljavaju da rade na drugačiji način.

„Oni će vam reći da se tako radilo od pamtiveka, i da je jedino važno da ustanova funkcioniše, da sistem funkcioniše i da oni imaju radna mesta“, pojasnila je gošća N1.

Da bi se situacija promenila, ona je rekla da je potrebno da se „donese politička odluka“, kao i da „u našoj zemlji postoji dovoljno znanja o tome šta je dobro i kako treba da se radi“.

„Mi to znanje imamo i to može da počne sada. Bukvalno od sutra može da bude drugačije“, zaključila je Vučković Šahović.

Komentari

Vaš komentar