Vučinić: Ponovo bih Miškoviću vratio pasoš, platio sam malu cenu za ohrabrenje

Vesti 04. nov 202109:30 > 09:57 9 komentara
N1

Sudija Vladimir Vučinić je sudio neke veoma značajne predmete kao što su "Drumska mafija", "Ubistvo Pukanića", "Oružana pobunua JSO", "Mišković"... U svojoj knizi "Pod pritiskom" govori o slučajevima koji su obeležili njegovu kaijeru.

Dosta toga me je koštalo u karijeri, počinje priču za „Novi dan“ Vladimir Vučinić i dodaje da u sudijskom poslu tragate za istinom, kao i da su sudije „samo ljudi od krvi i mesa“.

„Imaju i dobrih i loših momenata, zabolela me je nepravda koju sam osetio, što me je podstaklo da stavim u knjigu i otvorim svoju dušu iz profesionalnog perioda. Svi mogu da pročitaju šta je sudija, ali ovakav prikaz karijere iz ugla sudije… Nema velikih i malih slučajeva, bitna je sudbina svakog čoveka. To su emocije, gde vi silazite u sudnicu i knjiga nema drugi prizvuk, niti je protiv sistema, niti protiv ličnosti. Treba prikazati da nešto što nije dobro ne treba da se ponovi“, kaže Vučinić.

Slučaj Miroslava Miškovića mu je možda i obeležio karijeru. Od određivanja jemstva od 12 miliona evra, pa do vraćanja pasoša.

„Prvi put sam odlučivao o vraćanju pasoša, konsultovao sam se sa saradnikom koji je imao takav slučaj i primenio sve isto. Predsednik suda me zove i kaže dođi u Palatu odmah. To ne sme da se desi nikad nijednom sudiji, niko ne sme da se meša u rad sudije, on mora da bude nezavisan i da donese odluku u skladu sa zakonom. Ja sam imao prilike da obrazložim presudu na 519 strana, ali ne sme da se desi nikakav pritisak. To je bio jedan interni pritisak, da li je bio generisan spolja ja ću prepustiit čitaocima“, objašnjava Vučinić.

Na pitanje da li bi i danas vratio pasoš Miškoviću, Vučinić odgovara – apsolutno.

„Bitno je da postoji oaza, crvena zona u koju ne smete da pustite nikoga. To su principi, ukoliko vidite da se to narušava, vidite da nema cene. Ova cena koju sam platio je mala za ohrabrenje svima ostalima“, kaže on.

Dalje navodi da kada je počeo da čita predmet o pobuni JSO, morao je da se zapita zašto se otvara istraga 10 godina kasnije.

„Nije to nešto što se nije znalo. Ovo smo svi videli i onda kreće istraga. Prvo sam pitao zbog čega, gledate malo sa strane i da ne uđete u neki politički uticaj. Legija i ekipa su tu pravosnažno oslobođeni. Ulemek je na izdržavanju kazne zatvora, čuo sam da štrajkuje, on je imao otpor prema sistemu, jer je rekao da je osuđen za nešto što nije uradio. Rekao mi je, ja vas poštujem, a ja sam mu rekao, hvala, ali ja sam deo tog sistema“, priča Vučinić.

Jedno od pitanja je i kako presude dospevaju do predstavnika vlasti, Vučinić kaže da su za to odgovorno oni na visokom položaju u sudovima.

Trojici muškaraca koji su u novembru 2018. u centru Kruševca napali i pretukli Borka Stefanovića Apelacioni sud u Kragujevcu smanjio je kazne na koje su prvobitno osuđeni.

„Sudsko veće sigurno da je razmatralo sve priložene dokaze, nisam prviše pratio, jesam kao građanin, ta košulja jeste javno prikazana i ostavila je snažan utisak i na sudije koje prate i nisu znale da će učestvovati. Došlo je do osuđujuće presude, u kojoj je meri je zakonska kazna adekvatna ne možemo da procenjujemo. Da sam bio u poziciji da predmet vidim i da donosim odluku ona bi bila stroža“, rekao je Vučinić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare