Vučiću Oktobarska nagrada Kraljeva za „ogroman doprinos“, odbornik pita – koji

Vesti 08. sep 202119:41 28 komentara

Ovogodišnja Oktobarska nagrada grada Kraljeva mogla bi da pripadne predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću... ukoliko odbornici u Kraljevu usvoje predlog Gradske komisije za dodelu nagrada i priznanja. Iz Komisije navode da predsednik zaslužuje nagradu zbog svog ''ogromnog doprinosa razvoju grada na Ibru”. Zanimljivo je da Kraljevo Aleksandru Vučiću u periodu od 2012, kada je SNS došla na vlast, pa do 2018. godine, nije ni bilo na mapi zvaničnih poseta. One su zabeležene tek u poslednje tri godine, i to kada su otvorene dve fabrike.

Oktobarska nagrada grada Kraljeva dodeljuje se pojedincima ili grupama autora za zajedničko ostvarenje, za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće. Ove godine, za nju je predložen predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U šturom objašnjenju Komisije za nagrade i priznanja piše da je on osoba koja je “imala ogroman doprinos u razvoju Kraljevo”.

„Dovođenjem stranih investitora podigao je iz pepela zamrlu privredu Kraljeva, a projektima kao što su Moravski koridor i aerodrom Morava, napravio od grada strateški važnu saobraćajnu tačku u Srbiji“, piše u predlogu odbora SNS u Kraljevu koji je upućen komisiji.

A Kraljevo Vučiću nije ni bilo na mapi zvaničnih poseta, punih šest godina, od trenutka kada su naprednjaci došli na vlast u Srbiji. U poslednje tri godine, ne računajući stranačke skupove, pojavio se dva puta, i to na otvaranju dve fabrike.

„Ne znam je l’ to u skladu sa Ustavom, ali definitivno, Kraljevo je malo živnulo. A što se tiče Oktobarske nagrade, sama ta nagrada je doživela neku vrstu inflacije, da je ne dobije samo ko neće. Ne znam koliko je čast za predsednika da je dobije. Ja mu je ne bih dao ako bih želeo da  ga ispoštujem“,

„Znam ko je sve dobio i šta je dobio, i pamtim period pre Vučića, kada je ovaj grad doživljavao rušenje… Onda je naišao taj, igrom slučaja Vučić, kada je Kraljevo dobilo dve fabrike, sportski centar i sve ostalo“,

„Pa ja ne znam šta je on doprineo Kraljevu, svi su gradovi više dobili“

Zanimljivo je da se Vučić našao rame uz rame sa dobrotovorom i humanistom iz Kanade Milomirom Glavčićem, koji je takođe pre dve godine dobio Oktobarsku nagradu. S tim što je Glavčić do sada donirao 10 miliona evra sopstvenog novca.

„Ne samo Glavčić. Ima još ljudi koji su to zaslužili prethodnih godina. I sada među njih ubacujemo političku figuru koja nema ni ustavna ovlašćenja da otvara bilo kakve fabrike ili aerodrom. Vučić koji je na tom mestu na kojem je nije zadužen za dovođenje fabrika. One su dovedene subvencijama iz budžeta na zemljištu koje je na najboljoj lokaciji i koje propada Kraljevu. I fabrike nisu došle zbog Vučića, već zbog debelih subvencija i jeftine radne snage“, kaže odbornik Ivan Matović.

Ivan Matović, odbornik Udruženja “Starosedeoci Kraljeva”, kaže za N1 da je predlog da Vučić dobije Oktobarsku nagradu čin koji pokazuje da čitavo rukovodstvo u Kraljevu pokušava da se dodvorava lideru SNS.

Nakon što odbornici lokalnog parlamenta odluče o predlozima, priznanja ovogodišnjim laureatima biće tradicionalno dodeljena na svečanoj sednici gradske skupštine na Kraljevdan, 7. oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare