Vučićevo penkalo kruži oko Zakona o eksproprijaciji kao kiša oko Kragujevca

Vesti 03. dec 202119:47 > 21:0238 komentara
Podeli:

Mnogo je zamerki na izmene i dopune zakona o eksproprijaciji. Od toga da ga je Skupština izglasala bez održane javne rasprave, preko kratkih rokova za postupanje, ali i odlučivanje vlasnika nepokretnosti da li pristaje na eksproprijaciju, do toga da Vlada ima diskreciono pravo da neki projekat proglasi projektom od javnog interesa i da zbog toga bilo koja svojina postane predmet eksproprijacije. Stručnjaci kažu da bi sudbina ovog zakona na kraju mogla da bude poput one sa Zakonom o vodama - bez potpisa predsednika.

Eksproprijacija – reč je nedelje za nama, jer izmene Zakona o eksproprijaciji sugerišu da možda danas imate vlasnički list, ali možda već sutra vlasnik sopstvene imovine nećete biti vi.

Predsednik, čiji potpis na ovom Zakonu jedino još nedostaje da bi stupio na snagu, vidi samo jednu primedbu.

POVEZANE VESTI:

„A to je da je član 29 Zakona o eksproprijaciji izmenjen, te su ostavljeni rokovi tri odnosno pet dana u postupanju i zabrinjavajuće naročito da je sopstveniku ostavljen kratak, krajnje neprimeren rok od pet dana da se izjasni o predlogu za eksproprijaciju. Što nije protivustavno ali smatram da nije dobro“, naveo je Vučić.

Brojne ekološke organizacije i građani širom Srbije drugi put će blokirati ulice, raskrsnice i autoput zbog usvajanja ovog zakona.

Jovan Rajić iz RERI-ja navodi da je ovo poslednja mogućnost da toliko kritikovan zakon ne stupi na snagu.

„Bolje je vratiti priču korak unazad i videti kako je uopšte moguće da je ovaj zakon ovakav prošao i Vladu Srbije, prošao i resorne odbore u Skupštini Srbije i bio usvojen gotovo jednoglasno od strane Skupštine Srbije. Tamo bi trebalo da sede neki ljudi, koji poznaju pravo, koji poznaju zakone i koji su trebali već da ispitaju da li je taj zakon u saglasnosti sa Ustavom i sa ostalim propisima“, ističe on.

Vlast uporno ponavlja da se zakon ne menja u korist Rio Tinta. Snagu jaču od zakona i dozvola institucija sistema, pokazao je bez straha tek predsednik države.

„Ako studija o proceni uticaja na životnu sredinu bude loša ja ću biti prvi koji će doći da kaže – ovaj projekat ne može da ide zato što je moj cilj da sačuvam zemlju Srbiju i nema problem sa tim“, poručuje Vučić.

Predsednik odlučan, premijerka dodaje.

„Zakon o eksproprijaciji i dalje čuva javni interes, koji se ne proglašava tako lako“, tvrdi Ana Brnabić.

Ne tako lako, ali izgleda – tek tako. Jer zakon ne precizira kriterijume pod kojim će neki projekat proglasiti.

„Rekao sam da mi se čini da ću da potpišem i sad mi se čini. Ja sam juče rekao da ću verovatno potpisati i danas vam kažem da ću verovatno potpisati“, najavljuje Vučić.

Ne čini se, već to „verovatno“ sigurno nije sigurno. Ovaj bi zakon mogao da ima istu sudbinu kao Zakon o vodama, koji je Skupština letos usvojila, ali predsednik nije stavio svoj potpis, te je resorni ministar rekao da se Zakon vraća u skupštinsku proceduru. Za jesen je najavljena javna rasprava, jer ranije javnost nije bila uključena. Jesen se gotovo završila, a ta priča ni korak nije odmakla. Gotovo isti scenario i u ovom filmu -protesti, peticije, struka koja je digla glas.

„Meni se čini da ga neće potpisati, ali ne iz ovih razloga koje on navodi, nego suprotano, iz istih razloga iz kojih nije potpisao Zakon o vodama. Ne zato što je suprotan Ustavu Srbije, nego zato što je procenjeno negde da to utiče na politički rejting, što je zaista tužno zato što su ovo pitanja koja se tiču svih nas“, ocenjuje Rajić.

Odavno jedan zakon nije izazvao toliku pažnju i stručne javnosti i građana i aktivista i političara i medija. Koliko će još biti u centru pažnje?

Komentari

Vaš komentar