Vučićević: Pad podrške SNS-SPS, Dveri i Zavetnici prilično iznad cenzusa

Vesti 10. feb 202213:54 > 13:58 73 komentara
N1

Docent Fakulteta političkih nauka Dušan Vučićević predstavio je istraživanje agencije Sprint Insight po kome, ako se poredi sa prethodnom godinom, opozicija stoji bolje nego što je stajala. "Slika opozicije nije toliko crna. Prvo smo merili spojeno SNS-SPS, imaju 55 odsto opredeljenih, u prethodnim istraživanjima mereni su odvojeno, ali kad se saberu prelazili su 60 odsto. Radi se o blagom odlivu, mozda je Rio Tinto ključni razlog, ta tema je vrlo brzo zatvorena. Opozicioni politički subjekti - koalicija Moramo stoji nešto bolje nego prošle godine, oni su gotovo sigurno iznad cenzusa, ali svašta još može da se desi. Skok Dveri i Zavetnika, prethodno su se kretali od 1,5 do 3 odsto, sada su prilično iznad cenzusa, sam referendum je mogao da utiče na rast podrške. I SSP-Narodna stranka, DS, PSG ranije su mereni pojedninačno, sada kada saberemo to je nedge tu", kaže on.

Dodaje da je deo građana od grupacije oko SSP očekivao da stanu protiv, a ne da pozivaju na bojkot i da su građani bili razočarani tom odlukom.

Govoreći i opozicionim glasačima, kaže da se preteruje kada se govori o ukupnom broju apstinenata.

„U istraživanjima uvek postoji mogućnost da kažete da ćete glasati za opoziciju, ali da ne znate za koga. Postojalo je još jedno pitanje ako bi izbori bili obavezni, mogli smo da vidimo kako se prelivaju meki glasovi opozicije. Potencijal bojkot opozicije je najveći, pored toga nema mnogo birača koje možete izvući na izbore. Kada govorimo o izlaznosti, govorimo o stanju u biračkom spisku, 52-55 odsto deluje malo, ali realno manje birača živi ovde, oko 5,2 miliona. Naši podaci kažu da će izlaznosti biti 74 odsto, kada prebacimo na birački spisak to je 58-59 odsto, prilično dobra izlaznost u odnosu na neke prethodne“, rekao je Vučićević.

Istraživanja su pokazala i šta građani misle o demokratiji u Srbiji.

„Birači opozicije vide da se ne radi o demokratiji, ocene koji se daju tom pitanju su daleko ispod 5 na skali od 0-10. Glasači partija na vlasti daju visoke ocene. Standard je da postoji dosta građana koji preferira čvrstu ruku, živimo u hibridnom režimu, merimo iskrivljeno javno mnjenje, stavove građana do kojih ne dolaze poruke opozicionih političara i partija, otuda i ovi nalazi nisu toliko iznenađujući. Ako opozicioni političari prolaze kroz blaćenje, ne možete da očekujete da će ih ocenjivati dobrim ocenama, sa tim opozicija mora da se izbori, ne znam kako, jako teško“, rekao je docent FPN Dušan Vučićević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare