Vučićeva „turneja“ sa nemačkim zvaničnicima, kaže – Srbija u teškoj poziciji

Vesti 05. maj 202219:11 71 komentara

Kosovo, Bosna i Hercegovina, Ukrajina i Rusija, evrointegracije - teme su o kojima je protekla dva dana srpski predsednik razgovarao sa nemačkim zvaničnicima. Kaže, pozicija Srbije je komplikovana, a više detalja najavljuje za obraćanje u petak.

Umesto zvaničnog sastanka u Briselu do kojeg nikako da dođe gotovo godinu dana, neformalna večera u Berlinu – srpskog predsednika, kosovskog premijera i predstavnika Evropske unije za dijalog. Dan kasnije sastanak predsednika Vučića sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke.

Pozicija Srbije je teška – sumirao je Vučić posetu Berlinu.

„Izjave su samo uvek slabije ogledalo onoga što se dešavalo na samom sastanku“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Teško je…zbog Kosova, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Rusije.

POVEZANE VESTI:

„A naša pozicija je teška, naša pozicija je svakako užasno komplikovana, izjavom predsednika Putina dodatno iskomplikovana“, dodao je Vučić.

Kaže, neki neće da razgovaraju o Zajednici srpskih opština i podseća na izjavu američkog kancelara da dogovoreno treba sprovesti.

Aljbin Kurti poručuje da su stavovi srpskog predsednika stari.

„Moje je insistiranje naravno da se postigne sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum, koji potpuno normalizuje odnose između naših država, koji je fokusiran na međusobno priznanje, ali u ovom pravcu ne mogu reći da ima napretka. Dakle, nema distanciranja ni od Miloševića, ni od Putina“, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Analitičari u Beogradu vide promenu narativa prema Rusiji – u tabloidima.

„Sledi jedno ublažavanje, jedan narativ koji nije toliko proruski ni tako antizapadni. Dakle, priprema terena za donošenje nekih teških odluka. Da li će to biti baš klasične sankcije, nisam siguran“, smatra Veselin Kljajić sa Fakulteta političkih nauka.

Srbija na raskršću – za Srđana Cvijića kao devedesetih godina.

„Bojim se da ako, kao tada, ne prepoznamo istorijski momenat u kojem se nalazimo, ako ne donesemo prave odluke, da će građani, da će prosečan radnik u ovoj zemlji da snosi one iste posledice“, rekao je viši analitičar Instituta za javne politike Fondacije za otvoreno društvo Srđan Cvijić.

Za Boška Jakšića raskršće liči na ono iz 1948. godine.

„Postoji odgovornost i opozicije. Dakle ovo nije pitanje stranačko, nije pitanje Vučića, ovo je zaista kapitalno pitanje određenja Srbije za budućnost“, kaže novinar Boško Jakšić.

Razgovore sa „raznorodnim“ političkim partijama najavljuje i Vučić.

„Da čujemo šta je njihov stav, šta je njihovo mišljenje, šta ljudi u Srbiji misle… Jer prosto naša situacija, ne bih rekao bilo kakvom našom krivicom, je postala gotovo nemoguća“, dodaje Vučić.

Pitanje je da li je moguć ubrzan evropski put Srbije. Za to nije dovoljan samo spoljnopolitički zaokret.

„Zemlje koje mogu da postanu članice Evropske unije biće one koje su jedine i spremne za članstvo. Koje ispunjavaju osnovne uslove demokratije i vladavine prava i svih onih oblasti koje su za Evropsku uniju značajne“, rekao je Nemanja Todorović Štiplija sa portala EWB.

Jedan od utisaka mu je – da se u politiku Zapadnog Balkana Nemačka vraća na velika vrata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare