Vučić: Zbog ukrajinske krize i Srbija u problemu, poruka za ambasadora

Vesti 22. feb 202215:54 > 16:44 187 komentara
Aleksandar Vučić
REUTERS/Zorana Jevtic./File Photo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Monaku da je sa princom Albertom razgovarao o pozicijama Monaka i Srbije po pitanju krize u Ukrajini i ponovio da je politika Srbije vojna neutralnost i da je to trajno uverenje države i da se Srbija striktno drži međunarodnih pravnih normi.

Povezane vesti

„Naša politika nije neutralna, mi smo na evropskom putu, ali sarađujemo i sa Rusijom i Kinom i nećemo da odustajemo od tradicionalnih prijateljstava. Ne mislim da treba da budemo potrčko bilo kojoj od strana“, rekao je Vučić.

On je istakao da su i Ukrajina i Rusija uvek podržavale integritet Srbije, kao i da je Srbija uvek podržavala integritet Ukrajine i da se to nije promenilo, a da je ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič tražio da Srbija jasno osudi agresiju Rusije.

Izvor: Tanjug

Vučić je na to poručio da je Srbija mala zemlja i da ne želi da sebi ukine mogućnost da prekine prijateljstvo sa nekima, jer Srbija ne odlučuje o Ukrajini, te rekao da tako on može da pozove ambasadora Ukrajine da pozove svog predsednika da jasno osudi strašnu agresiju koju su na Srbiju izvršile sile poput SAD i Velike Britanije.

Kako je dodao, svima su danas puna usta međunarodnog prava, a da kada se pomene Kosovo, onda se kaže „puj-pike ne važi“, kao i da je došlo do potpunog razaranja međunarodnog javnog prava i da će se malima otimati sve što može i da trenutno važe politika i pravo jačeg.

„Mi kao mali treba ispod kamena da se prikrijemo, da svi znaju da su naši principi jedini stvarni principi, ali da sačuvamo našu zemlju i naš narod od stradanja“, rekao je Vučić.

On je istakao da je zbog ukrajinske krize i Srbija u problemu.

Komentarišući navode da će neke zemlje gas plaćati 2.000 dolara, Vučić je rekao da je to za Srbiju neizdrživo i da ne zna ko to u Evropi može da plati, a na pitanje ima li alternative, Vučić je rekao da uvek ima alternativa, ali i da ima problema, da Iran ima mnogo toga što je potrebno Srbiji, ali da treba organizovati kako da to stigne do Srbije.

Vučić je novinarima rekao da je s princom Albertom razgovarao o turizmu i uvođenju linije Beograd – Nica, što će omogućiti veću razmenu turista, kao i o saradnji u brojnim međunarodnim institucijama, jer je Monako osnivač alijanse za multilateralizam.

Vučić je izrazio nadu da će doći do povećanja trgovinske razmene Srbije i Monaka. On je rekao da se to odnosi na plasman domaćeg nameštaja iz privatnih pogona kao i poljoprivrednih proizvoda. Napomenuo je da je robna razmena između dva zemlje veoma mala, iako je, kako je dodao, i ta mala razmena uvećena nekoliko puta.

„Gledaćemo da možemo u narednom periodu da je značajnije uvećamo, nešto prodajom iz oblasti privatnog nameštaja, nešto iz poljoprivrednih proizvoda i ta razmena u narednim godinama može da bude veća“, rekao je on.

Naglasio je značaj razgovora o saradnji Monaka i Srbije u međunarodnim insititucijama, te ukazao da je Monako osnivač Alijanse za multilateralizam.

„Važno je imati prijatelje kao što je knez Albert II“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare