Pahor za sve zemlje regiona u EU, Vučić protiv zamrznutih konflikata

Vesti 14. maj. 202111:17 > 13:0825 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Predsednik Slovenije Borut Pahor, koji je u poseti Beogradu, izjavio je da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju. Nakon sastanka sa Pahorom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija po pitanju Kosova zalaže za dijalog jer se, kako je ocenio, zamrznuti konflikti završavaju "stotinama i stotinama mrtvih".

Pahor je izjavio u Beogradu da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Pahor je rekao da Slovenija želi da upozori lidere 27 članica EU ukazivanjem na potrebu nove strategije proširenja EU koja treba da istakne geopolitičku dimenziju tog procesa.

„To upozorenje, taj geopolitički pristup je prilično bitan ako Brisel želi da ga razume. Neka osetljiva bilateralna pitanja među državama u regionu bila bi lakše rešena ili bi postala nebitna u slučaju ulaska svih zemalja u EU u što kraćem vremenu“, kazao je Pahor.

Naveo je da inicijativa Brdo-Brioni, u okviru koje će u ponedeljak biti održan samit lidera EU i regiona u Brdu kod Kranja, treba da ukaže da je proširenje Unije geopolitičko, da ono mora da se odvija brže, da Brisel mora da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana i da bi bilo „odlično kad bi sve zemlje regiona ušle više ili manje istovremeno u EU“.

Pahor je dodao da bi u tom slučaju neki problemi u regionu „možda ostali“, ali da bi ih bilo lakše rešiti posle ulaska tih zemalja u EU.

Dijalog pod okriljem Brisela

„Zalažemo se da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela. Bili smo spremni za dijalog u maju, bićemo spremni u junu i uvek, jer smatramo da nijedan zamrznuti konflikt nije dobar. Vidite kako se oni završavaju, svakih pet godina ih neko odmrzne i završavaju se sa stotinama i stotinama mrtvih. To nama nije potrebno“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare sa Pahorom.

Vučić je naveo da je sa Pahorom razgovarao o svim ključnim regionalnim pitanjima, kao i o evrointegracijama Srbije i bilateralnim odnosima dve zemlje.

„Naša pozicija zasnovana je na poštovanju međunarodnog javnog prava i čvrstim pravnim temeljima, a naša pozicija nije laka i to nije tajna ni za koga u Srbiji. Jasno je da imamo drugačiji stav po pitanju Kosova, kao i 22 zemlje članice EU“, istakao je Vučić.

On je ukazao da je uloga Slovenije na Zapadnom Balkanu važna, a da je održavanje stabilnosti i mira za Srbiju od ključnog značaja.

„Slovenija predsedava Evropskom unijom od jula i važna nam je podrška na evropskom putu“, dodao je on.

Vučić je naveo da su Srbija i Slovenija za deset godina više nego udvostručila trgovinsku razmenu, koja sada iznosi 1.166.000.000 evra a da raste i u uslovima pandemije koronavirusa.

„Velike sile izmišljaju nepostojeće principe“

On je optužio je velike sile za stav da je Srbija zgažena i da mora tako da se ponaša, ocenivši da te iste zemlje izmišljaju nepostojeće principe kako bi se Srbiji nametnula nečija volja.

Vučić je rekao da je na delu „brutalno licemerje“ dela zapadnih sila, „koje nemaju nikakve principe“, nego ih izmišljaju po potrebi, poput priče o nepromenjivosti granica.

On je poručio da je odgovor Srbije svima „koji nam trube o principima, a nikad se principa držali nisu“, da će se Srbija strogo držati principa, kao što nije priznala pripajanje Krima Rusiji ni druge secesije.

„Ostajemo na evropskom putu“

Vučić je ocenio da odnosi između Srbije i Evropske unije (EU) nisu uvek idealni ali da će Srbija ostati na evropskom putu, jer je to najbolji put za nju.

„Mi se nalazimo na evropskom putu. Ne postoje uvek idealni odnosi, ali to je najbolji put za Srbiju“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija zdušno i snažno podržava i ostale države na evropskom putu i otvaranje kandidature i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom.

„Srbija nije imala ništa protiv ni vizne liberalizacije za Prištinu. Uvek smo podržavali i BiH i Crnu Goru na evropskom putu, jer je važno da svi zajedno brinemo o tome, jer smo tu jedni sa drugima i pored drugih“, rekao je on.

Govoreći o odnosu EU prema Srbiju u vreme pandemije koronavirusa, Vučić je rekao da je prvo stigla Fajzer vakcina a da su kineske Sinofarm vakcine stigle u najvećem broju, dok su u sličnim količinama stigle AstraZeneka i Sputnjik V vakcine.

On je pozvao slovenačke novinare i članove delegacije da se vakcinišu u Srbiji, ukoliko to već nisu uradili, jer je to način da Srbija uzvrati Evropskoj uniji na podršci u proteklim godinama.

Komentari

Vaš komentar