Vučić: Zahtevom za članstvo u SE, Priština srušila Vašingtonski sporazum

Vesti 12. maj 202211:18 > 13:34 111 komentara
TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Priština, zahtevom za prijem u članstvo Saveta Evrope, pokazala da je srušila Vašingtonski sporazum i upitao predstavnike međunarodne zajednice zbog čega pozivaju Beograd na razgovore kada kosovski Albanci sruše sve ono što potpišu.

„Brutalno su ga pogazili i pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle 10 godina gaženja Briselskog sporazuma sada su zgazili i Vašingtonski sporazum a Rezoluciju 1244 (saveta bezbednosti UN) nikada nisu ni poštovali“, rekao je Vučić na otvaranju Sajma automobila.

Vučić je rekao da ne zna da li Priština ima većinu za ispunjenje tog zahteva, ali da prosta računica govori da mogu da očekuju oko dve trećine glasova ukoliko ih podrže samo one zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova.

„Dobili su sada podršku SAD i za ulazak u Partnerstvo za mir. To je pritisak na ovih pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost i poziv Srbiji da i mi to učinimo. Ali sve to njima ne vredi previše ako ne dobiju ‘zeleno svetlo’ od Beograda i Srbije“, rekao je Vučić.

On je rekao da će u petak u 11 časova biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će biti razmatrano i to pitanje, ali da on smatra da Srbija ne treba da bude nervozna već da treba da pokaže da je spremna da pruži snažan odgovor i da se bori i čuva svoju zemlju.

Vučić je dodao da ne očekuje nikakvu reakciju Zapada po pitanju poteza Kosova.

„Oni su mnogo jači, ne mislim na Prištinu nego na njene mentore, one koji su ih rodili i ljuljaji i koji ih i danas održavaju. Ključne zapadne zemlje vode ovu igru. Mi smo mala i slobodarska zemlja i pokušaćemo da se na miran i diplomatski način tome suprotstavimo. Naše moći su male ali život je borba. Nema povlačenja i predaje niti sklanjanja pred ucenama i ultimatumima“, rekao je on.

Predsednik Srbije je dodao da se na tom slučaju pokazalo pravo lice onih koji su u prethodnom periodu stalno pominjali evropske vrednosti i zalagali se za međunarodno pravo.

„Pokazali su da oni nemaju te evropske vrednosti i da medjunarodno pravo poštuju samo onoliko koliko mogu da ga iskoriste u svom interesu“, rekao je Vučić.

Vlada Kosova održala je elektronsku sednicu na kojoj je načelno odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope.

“Savet Evrope je najstarija međuvladina organizacija u Evropi čija je osnovna svrha da obezbedi saradnju i jedinstvo među svojim članicama u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare