Vučić za dan od „da sam video Zakon o referendumu“ do „mislim da sam potpisao“

Vesti 29. nov 202119:18 60 komentara

Iako je u Službenom glasniku objavljen Ukaz, u kome se vidi da je predsednik države još u četvrtak 25. novembra potpisao Zakon o referendumu, Aleksandar Vučić je sinoći izjavio da bi "imao primedbe, da je video Zakon o referendumu", danas je poručio da "misli" da je taj zakon potpisao. Inače, skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je da pitanje na referendumu za ustavne promene glasi: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni ustava Republike Srbije?".

Od građana će se na referendumu tražiti da jasno zaokruže „da“ ili „ne“ – zašto predsednik svih građana ne može jasno da kaže „da“ potpisao sam ili „ne“ nisam potpisao Zakon o referendumu?

Novinarka: S obzirom da slučaj Rio Tinto ne postoji, to znači da Vi ne razmišljate o vraćanju zakona u Skupštinu i nepotpisivanju?

„Imao bih primedbe da sam video Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, i oko broja potpisa i oko svega drugog, ali to nije zakon protiv Ustava, nemam prava da vraćam nešto što mi se ne sviđa. Moj pravni tim će meni sutra ili prekosutra da dostavi mišljenje ili videću već kako ide, više i ne znam pravo da vam kažem šta i kad treba da potpišem“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

POVEZANE VESTI:

Reče predsednik u nedelju, ali tri dana ranije, u četvrtak 25. novembra, Vučića je po povratku iz Sočija dočekao Zakon o referendumu, koji su tog dana poslanici usvojili. Ukaz o proglašenju zakona objavljen je u Službenom glasniku – potpisao svojeručno predsednik.

Ponedeljak, 29. novembar, Pink opet pita predsednika da li je potpisao Zakon o referendumu.

„Mislim da Zakon o referendumu jesam čim sam se vratio iz Sočija“, kaže predsednik.

I pre nego što je predsednik objasnio da misli da je potpisao, skupštinski Odbor za ustavna pitanja se već sastao – jer…

„Kao što znate novi Zakon o oreferendumu stupio je na snagu“, rekla je predsednica Odbora.

Inače Vučić je objasnio da je na donošenju Zakona o referendumu insistirala Venecijanska komisija i da, kako je rekao predsednik, taj Zakon nema nikakve veze sa Rio Tintom. Promena Ustava u delu o pravosuđu potvrđivaće se na referendumu, na osnovu odluke većine izašlih građana – ne zato što to stoji u novom zakonu, već zbog toga što je cenzus za ustavne promene ukinut odavno. A skupštinski Odbor za ustavna pitanja najpre kiksnuo, pa brže bolje popravio usvojenu formulaciju.

Referendumsko pitanje glasi: Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?

Skupštinski odbor prvo je usvojio formulaciju: Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?

Čim je pitanje stiglo, predsednik parlamenta zakazao je sednicu, pa će u utorak poslanici usvajati tekst ustavnih amandmana. Najavljeno je da bi referendum trebalo da se održi 16. januara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare