Vučić: Verovatno ću biti na sastanku s opozicijom tamo gde stranci nisu šefovi

Vesti 24. apr 202113:20 > 16:51 50 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se verovatno odazvati pozivu da učestvuje u dijalogu o izbornim uslovima vlasti i dela opozicije koji je protiv posredovanja Evropskog parlamenta.

Sastanak predstavnika vlasti i tog dela opozicije najavljen je za 28. april, a Vučić je rekao da zbog obaveza koje ima nije 100 odsto siguran da će pristvovati razgovorima „tamo gde nisu stranci šefovi“.

povezane vesti

„Ovaj drugi (dijalog sa delom opozicijom, kojem će posredovati evroparlamentarci) vodiće stranci, a tamo će Srpska napredna stranka biti predstavljena. Nema baš smisla da predsednik Srbije tu prisustvuje“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Smederevskoj Palanci.

Vučić je istakao da očekuje da se tokom dijaloga racionalno razgovara o unapređenju izbornih uslova.

„Ima onih koji misle da će ih neko drugi dovesti na vlast pod pritiskom novca i medija koje kontrolišu – neće. Sve u svemu, verujemo u dobru nameru stranaca. Videćemo kako će se sve to razvijati“, dodao je Vučić.

Govoreći o najavljenom pozivu ministru odbrane Nebojši Stefanoviću da da iskaz tužilaštvu u slučaju bivšeg zamenika načelnika SBPOK Gorana Papića, Vučić je odgovorio da je to uobičajena stvar i da ne vidi problem u tome.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu prihvatilo je predlog branioca Papića da u sklopu istrage protiv njega sasluša aktuelnog ministra odbrane Nebojšu Stefanovića.

„To je uobičajena stvar. Svaki put kad ste pomenuti u nekom predmetu treba da budete saslušani, i tu ne vidim problem“, rekao je Vučić.

Papić je uhapšen u martu ove godine pod sumnjom da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On se sumnjiči da je u aprilu 2020. godine, mimo procedura, naložio da se Marku Miljkoviću, članu grupe Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil.

Papić je iznoseći odbranu istakao da nije počinio delo koje mu se stavlja na teret, dodajući da je isključivo postupao po nalozima ministra Stefanovića, koji je u tom trenuktu predvodio Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Palma ima prava da se brani“

Vučić je rekao i da lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ima prava da se brani od navoda potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je „privodio maloletnice“ u Jagodini.

„Ako dignete hajku na nekoga, on ima prava da se brani, to je demokratija. Pozivam institucije da ne slušaju ni (potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku) Tepić ni mene ni (lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića) Palmu i neka rade svoj posao“, rekao je predsednik i dodao da „ne sme“ da se vrši pritisak na institucije.

Vučić je rekao da ako Marinika Tepić i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas mogu da presude Markoviću pre podignute optužnice, onda i on (Dragan Marković) ima pravo da se brani.

Vučić je dodao da je „ponosan“ na činjenicu što se svojom javnom izjavom nije mešao ni u slučaj učitelja glume Miroslava Aleksića, ni u slučaj Dragana Markovića.

O odluci Komisije za zaštitu konkurencije da odobri saradnju Telekoma i Telenora

Na pitanje da li smatra da je svojim izjavama uticao na odluku Komisije za zaštitu konkurencije da odobri saradnju državne kompanije Telekom i Telenora odgovorio je da ne zna ni da li je bilo kakva odluka doneta, ali da zna da je „vlasnik N1, United grupe, SBB i ‘još malo pa života u Srbiji’ dugo pregovarao sa Telenorom i imao ‘veći kolač’, ali nije uspeo da napravi dogovor, nego je to uspeo Telekom“.

„Podržavam slobodnu konkurenciju, ali neću podržavati uništenje nekoga u čijoj kompaniji država ima bilo kakav udeo – ali to govorim lično, nemam pojma o odluci, već samo govorim o licemerju vašeg vlasnika“, rekao je odgovarajući na pitanje novinara N1.

Komentarisao je i juče završene pregovore sa MMF i način zaduživanja Srbije, rekavši da se „uglavnom zadužujemo po principu ‘roll over’ i vodimo računa da ne pređemo stopu zaduženosti od 60 odsto“.

„Kada pogledate rast javnog duga Švajcarske, Italije, Španije, u tim zemljama udeo javnog duga u BDP ide i preko 100 odsto, a Srbija je ispod 60 odsto, pa je i MMF zadovoljan“, rekao je Vučić.

Dodao je da je jedina primedba juče okončane Misije MMF to što „toliko para trošimo na vojsku „.

„Naša je obaveza da do kraja godine držimo stopu javnog duga na nivou do 60 BDP, i da nam rast ide na šest odsto – i to će značiti ne malo povećanje plata i penzija“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare