Vučić: U Skupštini Srbije 22. juna detaljno ću govoriti o svemu u vezi s Kosovom

Vesti 16. jun 202113:19 > 16:5661 komentara
Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će 22. juna biti održana sednica Skupštine Srbije na kojoj će "podrobno, detaljno i temeljno govoriti o svakom pitanju koje je od ključnog značaja za situaciju na Kosovu i Metohiji".

On je rekao da će govoriti o planovima Beograda, ali i objektivnoj situaciji sa kojom se suočava u međunarodnoj zajednici.

Pročitajte još:

Vučić je ponovio da je prištinska strana u Brisel u utorak došla sa željom da beogradsku delegaciju natera da napusti razgovore i da dijaloga ne bude.

„Sve što su radili, tražili ili govorili značilo je da žele da izbegnu razgovor“, rekao je on.

Preneo je da su u Briselu sa prištinskom delegacijom uspeli da razgovaraju o temi nestalih osoba i to samo dok je trajalo izlaganje Beograda.

Predsednik Srbije navodi da vlasti u Prištini nisu odgovorile na zahteve srpske strane da istraže više lokacija na Kosovu i Metohiji na kojima su sahranjeni srpski civili i vojnici ubijeni tokom sukoba 1990-ih godina.

Vučić je u TV-obraćanju gradjanima posle nove runde dijaloga sa prištinskim vlastima u Briselu u utorak, danas rekao da je na teritoriji centralne Srbije „do sada ispitana 21 lokacija navodnih masovnih grobnica sa telima kosovskih Albanaca“.

„Na četiri smo našli tela kako se pretpostavlja, ubijenih kosovskih Albanaca. Nismo ništa krili, na svaki zahtev Prištine i međunarodnih institucija smo odgovorili. Na lokaciji Kiževak su pronađeni ostaci 11 tela, za dva tela je DNK analizom ustanovljeno da su Albanci“, kazao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je Beograd još 2013. tražio od Prištine da ispita više lokacija na teritorijama opština Suva Reka, Klina, Đakovica, a kasnije i lokaciju oko karaule Košare na kojoj su sahranjeni pripadnici Vojske Jugoslavije ubijeni tokom sukoba 1999. godine. Prema njegovim rečima, Priština ništa do sada nije uradila po više zahteva Beograda da se istraže Lapušnik, Lugovo, Budisavci, jezero kod Gnjilana, Đakovica, da je za Suvu Reku izdat sudski nalog, ali se ništa ne radi na terenu, pa ni na Košarama.

„Šef njihovog tima rekao je da neće da dozvole iskopavanja, jer će vest da bude da se rade iskopavanja i neko može da pomisli da su Albanci činili zločine“, rekao je Vučić i dodao da su na kraju dodali da traže smenu Veljka Odalovića jer je „Gering i Gebels srpske fašističke politike“.

„Mi ne želimo da krijemo bilo koga ko je počinio zločin, ali želimo da saznamo mesta na kojima su ubijeni srpski vojnici i civili, poput članova porodica Šutaković i Petrović, jer to doprinosi miru i stabilnosti i stvaranju većeg poverenja Srba i Albanaca“, kazao je Vučić.

Tražili smenu Odalovića

Dodao je da albanska strana pokušala da odbacivanje sporazuma o saradnji na rešavanju pitanja nestalih osoba pravda zahtevom za smenjivanje predsednika Komisije Vlade Srbije za nestala lica, Veljka Odalovića.

„Ne znam kako im je pala na pamet takva drskost i bezobzirnost. Tada sam reagovao na brutalniji način od onoga što su bile reči Aljbina Kurtija. Ne mogu da kažem da sam se pokajao, ali sam bio iznenađen da neko na takav način može da se odnosi prema jednoj suverenoj i nezavisnoj zemlji, sve ono što Kosovo nije“, naveo je Vučić.

Komentarišući tvrdnje prištinske delegacije da je u jučerašnjim razgovorima promenio protokol i za šefa delegacije postavio ministra spoljnih poslova Nikolu Selakovića, Vučić je kazao da je u pitanju „taktički pristup“.

„Ja sam doneo odluku da zbog određenih podataka ide Nikola, neće odluku o tome donositi ni Priština ni Evropa. Ja sam vodio razgovore, predsednik je viša funkcija od ministra spoljnih poslova. Najiskusniji sam u svetu u tim pregovorima jer sam bio i sa Hašimom Tačijem, i sa Abdulahom Hotijem i sa Kurtijem. Ne postoji niko ko bolje od mene zna situaciju u Briselu i o svim sporazumima sa Prištinom“, kazao je Vučić.

Ponovio je da Srbija nema nameru da prizna Kosovo već da teži postizanju kompromisnog rešenja.

Liturgija „provokacija“, a grafiti na crkvi – nisu

Predsednik Srbije je izjavio da se boji da nekonstruktivnost Prištine može da dovede do eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji i pozvao međunarodnu zajednicu da vodi računa da se ne dogode bilo kakvi incidenti, bilo šta što bi moglo da ugrozi mir ili stabilnost u celom regionu.

On je dodao da mu je na to rečeno da ne treba da bude provokacija sa srpske strane poput „držanja liturgija u srpskim crkvama koje su dobile imanje u vreme vladavine Slobodana Miloševića“ i da je on na to ostao potpuno nem.

„Nije provokacija to što vam ispisuju grafite po crkvi, što mokre po crkvama, provokacija je što se služi verski obred, liturgija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, rekao je Vučić i najavio sastanke sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

On je rekao da su želeli da razgovaraju o energetici, ali da niko nije želeo da razgovara o tim važnim pitanjima, kao i da je premijer Kosova Aljbin Kurti 10 puta rekao priznanje Kosova i pitao: „Kada, kada, kada“, a da je na to dobio jedno „snažno i čvrsto: „Nikada“.

„Srbija naručila nove dronove, nose bombe od 500 kg“

Predsednik Srbije izjavio je da je Srbija naručila nove borbene bespilotne letelice koje kako je rekao, mogu da nose bombe od 500 kilograma.

Vučić je najavio da će 27. juna na Pešteru biti održana vojna vežba, koju je nazvao do sada „najznačajnijim predstavljanjem snage i moći Vojske Srbije“ a da će na Vidovdan u Kragujevcu biti organizovan „najveći ikada taktičko-tehnički zbor“ na kom će izmedju ostalog, građani moći da vide helikoptere Mi-35 i PVO sistem Pancir.

„Zamoliću načelnika Generalštaba i ministra odbrane da dozvole našim gradjanima da vide kako u Panciru izgleda lociranje objekata u vazduhu i kako to gađaju. Videće Kragujevčani i naše dronove, naručili smo neke nove koje mogu da nose bombe od 500 kilograma ali o tom potom“, kazao je Vučić.

„U prvom kvartalu treći po rastu u Evropi“

Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija u prvom kvartalu ove godine na trećem mestu po rastu u Evropi, iza Estonije i Luksemburga, ako se ne računa Irska „zbog velikih američkih IT kompanija“.

Vučić je rekao da Srbija u drugom kvartalu želi da podigne stopu rasta i možda prestigne Estoniju i Luksemburg i da se očekuje stopa rasta između 12 i 16 odsto, što bi trebalo da doprinese skoku od sedam odsto za celu godinu.

Predsednik Srbije je rekao da će Srbija doneti novu politiku koja se odnosi na zapošljavanje, a pre svega donosi korist mladima.

On je rekao da će biti ukinut ekstra porez za mlađe od 40 godina, doneta odluka o trogodišnjem oslobađanju od plaćanja poreza i doprinosa do 70 odsto za osobe koje prvi put ulaze na tržište rada, a imaju do 40 godina i da će to isto važiti za ljude koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

Vučić je dodao da je u prvih pet meseci priliv direktnih stranih investicija bio 1,4 milijarde evra, kao i da rezerve Srbije iznose 36,3 tone zlata, a da će se ići na 50 tona zlata i da su devizne rezerve na najvišem nivou preko 14 milijardi evra.

„Korona će se vratiti, vakcinišite se“

Aleksandar Vučić upozorio je da postoji opasnost od novog talasa korone na jesen i ponovo pozvao građane da se vakcinišu jer vakcina ima sasvim dovoljno.

„Imamo svih vakcina. Sramota je da neke zemlje imaju više vakcinisanih od nas, iako se muče sa brojem vakcina. A mi imamo vakcine, ali zbog nekih zavereničkih teorija neki ljudi misle da je problem da prime vakcinu“, rekao je Vučić.

On je upozorio da postoji opasnost da se koronavirus vrati na jesen.

„Ko Boga vas molim ljudi, korona će da se vrati. Imaćemo je u teškom obliku, posebno jer će nekima da prođe sedam ili osam meseci od vakcinacije“, rekao je Vučić.

On je rekao da je to razlog zbog kojeg se gradi nova kovid bolnica u Novom Sadu.

„Odluka o Šarićevoj presudi nije povezana sa presednicom VKS“

Predsednik Srbije  negirao je da je odluka o ukidanju presude Darku Šariću povezana sa predsednicom Vrhovnog kasacionog suda Jasminom Vasović i dodao da je odluku donela Radmila Dragičević Dičić.

Vučić je potvrdio da poznaje Jasminu Vasović, ali da ne može da kaže da mu je prijateljica i dodao da ga je sramota da uopšte mora da demantuje da je povezan sa tom odlukom.

„Odluku da se presuda vrati na prvostepeno odlučivanje nije donela Vasović nego legenda 5. oktobra i demokratske javnosti, koja je dala intervju NIN-u a protiv koje ja nemam ništa protiv… a to je Radmila Dragičević Dičić. Pretpostavljam da je ta odluka doneta u skladu sa zakonom i pravom“, rekao je Vučić.

Vučić je odbacio tvrdnje da se Šarić dogovorio sa vlastima da bude osudjen na najviše sedam godina zatvora i ukazao da je on već više od sedam godina iza rešetaka.

„I šta ćemo sada? Vidite dokle idu te laži. Šta ćemo ako odleži osam, devet ili 12 godina? Hoće li neko da kaže izvinite“, upitao je on.

„Ponosan sam što mi napadaju brata jer je na slici u 3. redu“

Odgovarajući na pitanje o prisustvu svog brata na izborima za mesne zajednice u Novom Sadu, Vučić je rekao da je ponosan što mu napadaju brata jer je bio na slici u trećem redu sa članovima mesnog odbora Srpske napredne stranke.

Govoreći o privođenju nekadašnjeg člana JUL-a Zorana Čička zbog tvita o snajperu, Vučić je rekao da ne zna detalje o tome ali da mu se čini da je veliki licemerje jer pojedini mediji to pitanje svode na slobodu izražavanja.

Komentari

Vaš komentar