Vučić u nedelju razgovara sa Putinom, pitanje sankcija ostavlja „baba Vangama“

Vesti 26. maj 202219:09 80 komentara

"Čuću se telefonom sa Putinom u nedelju", najavio je, ponovo, srpski predsednik razgovor sa ruskim predsednikom. Aleksandar Vučić se nada da će razgovor, kako kaže, biti dobar i korektan, a kao teme navodi dalju saradnju dve zemlje i novi gasni ugovor. Po pitanju sankcija, predsednik poručuje da je Srbija već 90 dana na istoj poziciji.

„Hvala na prijateljstvu, spasiba za družbu“, poručio je kratko ruski predsednik Vladimir Putin okupljenima ispred Hrama Svetog Save, tokom njegove posete Srbiji u januaru 2019. godine.

POVEZANE VESTI:

Družba je družba, a služba je služba ili, ipak, još uvek gledamo film „Iz Rusije s ljubavlju“? Kada je Vučić nedavno najavio šta će pitati Putina, Kremlj je odgovorio da takav razgovor nije zakazan, ali ako bude potrebe, može vrlo brzo da se zakaže.

Smetnje na vezama otklonjene. Srpski predsednik kaže da će u telefonsku slušalicu uskoro izgovoriti reči: „Spasiba za družbu“.

„Od onog njihovog osmeha i podsmeha kako neće biti razgovora, u nedelju u 11 sati imam razgovor sa predsednikom Putinom, tako da ne bih da me niste pitali i pomenuli, ne bih vam čak ni rekao. Sa predsednikom Putinom ću, verujem, imati dobar, korektan, ozbiljan, i odgovoran razgovor, govoriti o saradnji dve zemlje, gasnom ugovoru i svim drugim pitanjima“, najavio je Vučić.

Hoće li jedno od tih drugih pitanja biti i pitanje sankcija? Tu temu na domaćem terenu predsednik je počeo da poredi sa proročanstvom.

„Ja sam znao da postoji jedna baba Vanga i živela je u Bugarskoj, ali mi na političkoj sceni Srbije imamo toliko baba Vangi, da mi je neko pričao, ne bih poverovao, i svaki dan se bave samo proročkim poslom, a mi i dalje imamo istu poziciju kakvu smo imali pre 90 dana – jedina zemlja u Evropi koja ima istu i pravičnu poziciju, poziciju koja je usklađena sa najvišim nacionalnim i državnim interesima Srbije“, poručio je Vučić.

Međutim, kako se u tu poziciju uklapa izjava premijerke Brnabić – da Rusija sada u Ukrajini radi ono što su neke druge države ranije radile Srbiji? Ako se pita portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova – nikako.

„Poređenje odnosa Rusije tokom specijalne operacije u Ukrajini sa ponašanjem brojnih država prema Srbiji 1999. i 2008. godine, koje je iznela srpska premijerka Ana Brnabić, je neumesno i čini mi se da je time sve rečeno“, kazala je Zaharova.

Konstantno napeta atmosfera u vezi sa sankcijama

N1

Samo čini se srpskoj javnosti nije sve rečeno. Oko uvođenju sankcija Rusiji konstantno se kreira napeta atmosfera, kao da je u pitanju neko sportsko takmičenje, zaključuje novinarka Jovana Gligorijević.

„Meni se čini da je javnost preumorna od priče da li ćemo uvesti sankcije Rusiji jer nam niko nije objasnio šta su posledice ako uvedemo, a šta ako ne uvedemo. Mislim da je najrazumnije ostati neutralan“, kazala je Gligorijević.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić najavio je da će kao budući poslanik tražiti da se u novom sazivu Skupštine Srbije povede rasprava o ukrajinskom pitanju, jer, kako je rekao, ne znamo šta je na stolu. A, možda je već sve servirano.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare