Vučić: Nametanje odluka protiv jednog naroda u BiH ne donosi dobro nikome

Vesti 28. jul. 202119:50 > 21:3724 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Skoplju da nametanje odluka u Bosni i Hercegovini, usmerenih protiv jednog naroda, ne donosi dobro nikome.

„Onaj ko je mislio da odluke mogu da se nameću i da budu usmerene protiv jednog naroda, čini mi se da nije dobro doneo nijednom od naroda, ma kako to nekima izgledalo“, kazao je Vučić novinarima.

Povezane vesti

Povodom prošlonedeljne odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, Vučić je rekao da se nada da će ljudi u BiH i Republici Srpskoj „naći dovoljno racionalnih načina da prevazidju trenutne probleme“ kako bi bio sačuvan mir.

Partije iz Republike Srpske odlučile su u ponedeljak da bojkotuju rad državnih institucija BiH zbog Inckove odluke.

Vučić je rekao i da se danas nije čuo sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, liderom vladajuće stranke u RS.

„Juče smo razgovarali, danas nismo, ali videćemo se 4. avgusta u Beogradu, pre obeležavanja zločinačke akcije Oluja u Busijama“, naveo je Vučić.

Tri sporazuma u Skoplju

Vučić  je rekao da će u Skoplju biti potpisana tri sporazuma između Srbije, Severne Makedonije i Albanije koji se odnose na brži protok roba i usluga između tri zemlje, zajedničko delovanje kada su pitanju elementarne nepogode i na stvaranja jedinstvenog tržišta rada, koje podrazumeva ukidanje radnih dozvola.

Izvor: Tanjug

Ideja je i pravljenje personalizovanih kartica kako bi građani ove tri zemlje imali određene olakšice i beneficije u svakoj od te tri države, kao što su popusti za vozne karate, popusti u restoranima, hotelima i slično, a radiće se i na međusobnom prihvatanju akademskih i profesionalnih kvalifikacija, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Vučić je najavio da će sutra zvanično biti promenjeno ime regionalne inicijative „mini-Šengen“ i istakao da je od imena neuporedivo važnija suština.

Vučić će sutra u Skoplju učestvovati na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju, koji organizuju privredne komore Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Šetnja centrom Skoplja

Vučić, Rama i Zaev prošetali su centrom Skoplja i popili piće u jednom popularnom restoranu. Kako je objavila kablovska Televizija 21, „kafe sastanku“ lidera tri zemlje Zapadnog Balkana prisustvovao je i gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov.

Zaev je na Fejsbuku, uz fotografije, napisao da je popodne poželeo dobrodošlicu predsedniku Srbije Vučiću i premijeru Albanije Rami, nakon čega su zajedno prošetali po novom skopskom keju (pored Vardara), gde je domaćin bio gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov.

„Razgovarali smo i sa građanima u centru Skoplja, kao najavi Ekonomskog foruma za regionalnu saradnju koji se prvi put održava u Severnoj Makedoniji, kao i otvaranja novih perspektiva za naše povezivanje“, napisao je Zaev.

Balkan je, kako je istakao, naš zajednički evropski dom u kojem se podržavamo i u kojem unapređujemo odnose.

„Gledamo napred ka boljem sutra, ka ekonomskom rastu i razvoju, ka doborbiti za naše narode“, istakao je Zaev.

„Ovo je veliki iskorak u budućnost! Važan aspekt koji doprinosi daljem učvršćivanju mira, boljoj i bližoj političkoj saradnji i saradnji naših naroda, to donosi stabilnost i mnogo toga što je važno za budućnost regiona“, napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je napisao da tri lidera imaju zajedničke planove za zelenu agendu, ideje kako da iskoriste industrijalizaciju tri zemlje i da privuku veći broj investitora, uz jedinstveno tržište rada.

„Velike i važne stvari za sve nas! Sve će to da snaži naše narode, naše ekonomije i time obezbedjujemo bolji životni standard našim ljudima“, naveo je predsednik Srbije.

Komentari

Vaš komentar