Vučić: Neki svaki dan vode kampanju protiv vakcina, a bolnice su nam pune

Vesti 23. mar. 202111:33 > 12:0486 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas stići oko 100.000 doza vakcina Sputnjik V iz Rusije, a da će u prvoj polovini aprila stići i oko milion doza kineske vakcine Sinofarm.

„Danas stiže 100.000 prvih doza Sputnjik V, a kineska Sinofarm između 5. i 10. aprila. A ja ću da molim ekselenciju (kinesku ambsadorku Čen Bo) da to bude već oko 1. aprila“, rekao je Vučić prilikom obilaska gradilišta brze saobraćajnice kod Lajkovca.

On je dodao da Srbija duguje veliku zahvalnost Kini zbog isporuka velikog broja vakcina, jer ta zemlja ima ogromne unutrašnje potrebe, ali je, uprkos tome, našla načina da Srbiji dopremi veliki broj vakcina.

„Većina ljudi hoće da se vakciniše, ali mi nismo ušli u sela… I zaista ne razumem ljude koji govore protiv vakcina. Mi ne želimo da kršimo njihova ljudska prava ali priznajem da ne razumem tu vrstu neodgovornosti“, rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

Vučić je rekao da do sada nije bilo zabeleženih značajnijih reakcija na vakcine.

„A onda neki svaki dan vode kampanje protiv vakcina, a ni sami ne znaju šta kritikuju. Ali su nam posle toga bolnice pune“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o protivpandemijskim merama, Vučić je rekao da je to nešto što postoji u celoj Evropi i da je čak Srbija i najmanje zatvorena.

„Prvo nas kritikuju što ništa ne uvodimo a onda zašto uvodimo. Moramo da nađemo meru, ali i da se izborimo za normalnosti i da ne odu svi u ludost i da pričaju o elektromagnetnim talasima i bacanju otrova iz helikoptera“, rekao je on.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, Vučić je kazao da je 75 odsto inficiranih zaraženo britanskim sojem virusa koji je kako je rekao, infektivniji i smrtonosniji.

„Iako nam raste broj umrlih, i dalje imamo duplo manje umrlih nego BiH, koja je više nego duplo manja. Kad u Crnoj Gori imate devetoro preminulih, to je kao da u Srbiji imate 90-oro mrtvih, da ne pričam da testiramo ubedljivo najviše prporcionalno broju stanovnika“, kazao je Vučić.

Naveo je da razume lekare i epidemiologe koji traže najoštrije mere, ali i dodao da „neko mora da radi, da gradi puteve“.

„Sutra kad budemo imali 2,5 ili tri miliona revakcinisanih i kad prođe tih 15 ili 20 dana, doći će da traže pare, tražiće od države da im omoguće da žive bolje nego što su živeli iako nisu radili tokom pandemije. Lako je reći zatvorite sve, zato sam zahvalan lekarima koji imaju razumevanja da država mora da radi, da naplaćuje poreze jer ona plaća gradjanima mnogo novca“, kazao je Vučić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

„Tretman Srba u Kurtijevoj vladi brutalno kršenje najvišeg pravnog akta“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je tretman Srba u vladi premijera Aljbina Kurtija „brutalno kršenje“ najvišeg pravnog akta Prištine i „jasna poruka“ srpskom narodu.

„U njihovom, kako oni kažu ustavu, piše da Srbi moraju dobiti dva ministarska mesta. Baš ih briga što su brutalno pogazili svoj najviši pravni akt, jer im niko iz sveta neće to zameriti“, kazao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska radova na saobraćajnici Iverak-Lajkovac.

Ocenio je da je „još jasniju“ poruku uputio Kurti kada je naveo da svi Albanci treba da budu ujedinjeni u borbi protiv Srbije.

„Naravno, niko nije reagovao na to, jer sve što je protiv Srbije je dozvoljeno u delu međunarodne zajednice. To govori o licemerju i dvostrukim standardima, ali o tome sam već mnogo puta pričao“, rekao je Vučić.

Skupština Kosova je sa 67 glasova za i 30 protiv izabrala Aljbina Kurtija za premijera. Srpskoj listi je u novom kabinetu pripalo samo Ministarstvo za zajednice i povratak.

„Imamo obavezu da ne zaboravimo žrtve NATO agresije“

Predsednik Aleksandar Vučić kaže, povodom 22. godišnjice početka NATO bombardovanja SRJ, da Srbija želi da ima prijateljske odnose sa svima koji su u tome učestvovali, ali da postoji obaveza da se taj događaj nikada ne zaboravi, zbog čega će gajiti kulturu sećanja na žrtve tog rata.

„Sutra ćemo obeležiti još jednu godišnjicu početka NATO agresije na SRJ. Ja izgovaram tu reč (agresija), ne nazivam je kampanjom, intervencijom i operacijom, kao oni koji su se plašili istine i prigovora u pojedinim ambasadama. Nas interesuje istina i za nas su životi dece poginule važniji od toga šta će nam reći neko iz zapadnih ambasada“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će povodom 24. marta biti organizovan prigodan program, kojim će Srbija da se priseti poginulih civila, ali i vojnika i policajaca koji su branili svoju zemlju.

„Postoji vrlo malo nedoumica oko pravne prirode napada na SRJ i ocene koje dajemo su srazmerne tome. Izbor naših reči je srazmeran zločinu koji se sprovodio nad jednim narodom i jednom zemljom“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o odnosu američkog i ruskog predsednika, Vučić je rekao da je Srbija suviše mala da bi se uplitala u odnose super sila.

„Imamo dobre odnose sa SAD, ali za razliku od mnogih drugih zemalja mi imamo i dobre odnose sa Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom. Nastavićemo da saradjujemo, ali sam ja suviše mali da se uplićem u odnose dve zemlje“, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija da nastavi da vodi slobodarsku politiku očuvanja sopstvenog suvereniteta i borbe za nacionalne interese.

Komentari

Vaš komentar