Vučić: Table s natpisom ZSO u skladu su sa Briselskim sporazumom

Vesti 23. sep 202100:13 45 komentara
Aleksandar Vučić
REUTERS/Zorana Jevtic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je isticanje tabli i panoa sa natpisom Zajednica srpskih opština (ZSO) u srpskim sredinama na Kosovu u skladu sa Briselskim sporazumom i osudio Prištinu što hapsi ljude koji su to radili.

Vučić je za Televiziju Kurir rekao da je ZSO osnova i suština Briselskog sporazuma.

„Možemo da se svađamo oko ingerencija ZSO ali nema svađe koje opštine pripadaju ZSO i to je deset opština, nikakve svađe nije bilo… A mi smo tražili da pripadne i još jedna opština“, rekao je on.

Vučić je upitao Evropsku uniju (EU) kako Priština može tako da se ponaša.

„Pitam EU a kako to da oni (vlasti u Prištini) imaju pravo da zloupotrebljavaju do zuba naoružane trupe na severu Kosova jer bi trebalo da sprovedu nešto, a onda kada Srbi pokušaju nesto što je nesporno iz Briselskog sporazuma onda kažu ne – sad ćemo da vas pohapsimo – to ne piše u Briselskom sporzuma“, rekao je on.

Kosovska policija saslušala je jednu osobu zbog sumnje da je trojici radnika JKP „Ekologija“, romske nacionalnosti, naredila da zalepe bilbord u centru Gračanice „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“.

Promene u GO i Predsedništvu SNS

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) izrazio je očekivanje da će na predstojećoj izbornoj skupštini SNS doći do promene oko 50 odsto članova Glavnog odbora i 40 do 50 odsto članova Predsedništva stranke.

Vučić je rekao da je SNS najveća, najorganizovanija i najodgovornija politička partija i da će promena biti na „svim nivoima“.

Prema njegovim rečima, promene u SNS su potrebne i da se ne bi pretvorila „u onih deset partija koje su nastale iz Demokratske stranke“.

„Uveren sam da će ih (promena) i biti“, rekao je on.

Dodao je da je u poslednje četiri godine SNS promenila 60 odsto gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji.

„Moramo da imamo novu energiju, novu snagu… Neki ministri nemaju više energiju nizašta“, rekao je on ne precizirajući na koga misli.

Na nedavno održanom Glavnom odboru SNS dogovoreno je da izborna skupština stranke bude održana u periodu od 21 do 24. oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare