Vučić šturo o sastanku s Palmerom, ali bi „detaljisao“ sa opozicijom o Kosovu

Vesti 04. jun 202119:15 29 komentara

Korektni razgovori - to je sve što se od predsednika Srbije moglo čuti posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom. Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije koja je trajala sat i po vremena rekao i da je spreman da podnese izveštaj pred narodnim poslanicima o nastavku dijaloga Beograda i Prištine zakazanom za sredinu juna.

Za nekoliko dana delegacije Beograda i Prištine ponovo će se sresti u Briselu. Srpsku delegaciju predvodiće predsednik Aleksandar Vučić koji najavljuje da će o Kosovu da razgovara i sa narodnim poslanicima, ali i sa opozicionim strankama koje nisu u parlamentu.

POVEZANE VESTI

„Istovremeno sam spreman da razgovaram i sa predstavnicima onih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su izrazile želju da čuju stav rukovodstva Republike Srbije i koji su izrazili interes da iskažu i svoje stavove i mišljenje rukovodstvu Srbije, koje do sada nisu insistirali na inostranom mešanju u naše unutrašnje stvari. Spreman sam da stavove kažem i onima koji su insistirali na inostranom mešanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je do sada nisu pokazali“, kazao je Vučić.

Stav rukovodstva Srbije jeste da ne želi zamrznuti konflikt, da neće priznati nezavisnost Kosova, kao i da se zalaže za kompromisno rešenje. Šta je kompromis za Beograd predsednik Srbije i dalje ne odaje, pa je pitanje šta će pisati u izveštaju koji će podneti parlament ako ne može još da kaže šta je to što je u redu da izgubimo.

„Ne poznajem nikoga ko bi rekao – želim da se dogovorim a ko je rekao svoje krajnje karte prilikom uvodnih razmatranja i preliminarnih borbi, to je apsolutno nemoguće ali je potrebno nešto, ponoviću to, što bi značilo da i jedna i druga strana ne dobiju sve i da i jedna i druga strana izgube ponešto i da i jedna i druga strana budu podjednako nezadovoljne, to bi bio kompromis“, objašnjava Vučić.

Predsednik Srbije kaže da albanska strana nije ispunila ništa iz vašingtonskog sporazuma a da Srbija mora da se ponaša odgovorno, kao i da se još ništa nije dogodilo po pitanju premeštanja ambasade u Jerusalim i da se po tom pitanju čekaju i tumačenja Amerike, ali i Evropske Unije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare