Vučić stigao u Soči, s Putinom nasamo zbog epidemije

Vesti 24. nov 202119:48 > 20:13 25 komentara
Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju razgovarati nasamo u prostoriji, zbog epidemije koronavirusa "da bi se izbegla svaka mogućnost zaražavanja".

Povezane vesti

Vučić je za televiziju Pink u Sočiju izjavio da „ima mnogo tema o kojima treba da razgovaraju“, od kojih je jedna tema o gasu za čiji uvoz u najhitnijem roku treba da se završe svi razgovori, „suštinski, politički i tehnički“.

Kako je naveo „boriću se za najbolju moguću formulu, za najbolju moguću cenu gasa“.

On je rekao da o „formuli“ na osnovu koje će se obračunavati cena gasa, odlučuje isključivo ruski predsednik.

„Putin je taj koji odlučuje, da nije, mi bismo do sada potpisali ugovore“, rekao je Vučić i dodao da „veruje u prijateljstvo Putina“.

Vučić je naveo da će od formule kojom će se obračunavati cena gasa za Srbiju zavisiti da li će za tri milijarde kubnih metara gasa, kolika je godišnja potrošnja, biti plaćeno po 300 ili po 500 dolara za 1.000 kubnih metara, odnosno da li će „preko milijardu i dvesta više novca država morati da uplati“.

U Izmeni Zakona o eksproprijaciji se ne pominje Rio Tinto, kampanja neodgovorna

Vučić je rekao i da je kampanja protiv kompanije Rio Tinto i protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji neodgovorna, navodeći da proteste organizuju oni koji traže „svoje nebo pod političkim suncem“

U uključenju za televiziju Pink iz Sočija, Vučić je kazao da ta dva zakona „nemaju veze sa Rio Tintom“, kao i da aktuelna vlast nije dovela Rio Tinto u Srbiju.

„Čekamo njihove (kompanije Rio Tinto) papire, njihove predloge. Kada budemo videli ima li ozbiljnih predloga, a da životna sredina ne bude ugrožena, da niko ne bude ugrožen – onda ćemo da razgovaramo i odlučimo“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tu kompaniju je u Srbiju dovela prethodna vlast 2001. godine i od tada sa njima potpisala devet sporazuma.

On je kazao da ljudi imaju pravo da protestuju i da to gleda svakog dana.

„To postaje potpuno normalno, naročito kada se bliže izbori. Različite društvene grupe gledaju da se dočepaju svoje slave i dela moći“, navodi predsednik.

On je dodao da je kampanja „neodgovorna i smešno histerična“, navodeći da oni „viču a nikad da se čuje neki validan argument“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare