Vučić: Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Saudijskom Arabijom

Vesti 05. okt 202213:08 > 13:208 komentara
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije, princom Fejsalom bin Farhan al-Saudom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti odbrane, vojne industrije, energetike, a posebno u sferi obnovljivih izvora energije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Vučić je zahvalio visokom gostu na prvoj poseti Ministarstva inostranih poslova Saudijske Arabije Srbiji i dodao da je naša zemlja zainteresovana za produbljivanje saradnje sa tom državom, koju vidi kao potencijalno važnog partnera.

Pročitajte još

Sagovornici su se saglasili da postoje brojni neiskorišćeni potencijali za razvoj partnerstva u oblasti poljoprivrede, turizma, građevinarstva, IT sektora i energetike, kao i u sferi obnovljivih izvora energije i ocenili da bi trebalo dodatno ojačati i unaprediti saradnju u oblastima vojno-ekonomske, vojno-medicinske i vojno-obrazovne saradnje, istaknuto je u saopštenju.

Vučić je pozvao poslovne ljude i investitore iz Saudijske Arabije da ulažu u Srbiju i da učestvuju u zajedničkim projektima sa našim privrednicima, dok je al-Saud dodao da je upravo poslovna zajednica ključni faktor u izgradnji dobrih odnosa između zemalja i izrazio interesovanje za jačanje saradnje u svim domenima od obostranog interesa.

Saglasili su se da treba dodatno raditi na povezivanju poslovne zajednice dve zemlje, kao i da bi organizacija poslovnog samita, koji bi okupio uspešne privrednike i investitore, značajno unapredila ekonomske odnose između Srbije i Saudijske Arabije.

Na sastanku je, kako je navedeno u saopštenju, bilo reči i o načinima za dalje unapređenje i jačanje ukupnih bilateralnih i ekonomskih odnosa, ali i političkog dijaloga na svim nivoima.

Selaković: Prva bilateralna poseta ministra spoljnih poslova Saudijske Arabije Srbiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije princom Fejsalom bin Ferhanom Al Saudom o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji dve države.

Selaković je rekao da je susret od značaja, zbog toga što je u pitanju prva bilateralna poseta ministra spoljnih poslova Saudijske Arabije Srbiji i da sledeće godine dve države obeležavaju deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Saudijsku Arabiju Srbija vidi kao važnu i prijateljsku zemlju, sa kojom želimo da unapređujemo i osnažujemo naše bilateralne odnose. Mi smo tokom razgovora potvrdili te odnose, ali i izrazili spremnost da kroz aktivno jačanje političkog dijaloga šire otvorimo vrata i doprinesemo daljoj saradnji“, rekao je on.

Tanjug/Zoran Žestić

Dodao je da je Srbija zainteresovana za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma, informacionih tehnologija i energetike.

Al Saud je izjavio da je sa Selakovićem razgovarao o načinima na koji dve prijateljske države mogu unaprediti odnose na svim poljima i da je odlučan u povećanju broja zvaničnih poseta na svim nivoima.

„Povećan je obim trgovinske razmene između Srbije i Saudijske Arabije i dostigla je 80 odsto u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu. U razgovoru o snabdevanju energijom, dali smo predloge inicijativa, projekata i investicija u toj oblasti“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar