Vučić: Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, bombardovanje zločin

Vesti 06. apr 202110:48 > 10:55 37 komentara
Tanjug / Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je mesto na Kosančićevom mestu, na kojem se nalazila zgrada Narodne biblioteke Srbije, koja je u bombardovanju 6. aprila 1941. godine potpuno uništena, i poručio da Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje na kojima su zasnovani savremena Evropa i svet.

„Danas je šesti april, osamdeseti po redu od izbijanja Drugog svetskog rata. U našem slučaju on sadrži specifičnost i simboliku. Pored stradanja ljudi i materijalnih dobara, prve sate Drugog svetskog rata na našem tlu obeležilo je uništenje najznačajnije zbirke pokretne kulturne baštine u ovom delu Evrope – Narodne biblioteke Srbije“, napisao je Vučić na Instagram profilu budućnostsrbijeav.

Povezane vesti

„I ovog 6. aprila kraj kratera na Kosančićevom vencu, obraslog u korov i naš zaborav, svestan tragičnih posledica tog čina, želim da ukažem na neophodnost uređenja tog lokaliteta koji i danas svedoči o trijumfu volje da se plamenom postigne trijumf uništenja i zaborava“, objavio je on, uz fotografije sa mesta gde se nalazila Narodna biblioteka.

Cilj tog obilaska je , kako je istakao, da se sa mesta, na kome je počinjen najveći pojedinačni ratni zločin nad kulturnim nasleđem u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, uputi jasna i odlučna poruka domaćoj i inostranoj javnosti da Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje na kojima su zasnovani savremena Evropa i svet.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare