Vučić: Srbija očekuje veliku posetu – dolazi Angela Merkel

Vesti 31. avg 202121:31 > 21:49 90 komentara
Aleksandar Vučić
REUTERS/Zorana Jevtic/File Photo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbiju posetiti nemačka kancelarka Angela Merkel, ali nije mogao da precizira datum posete.

„Verujem da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo moći da razgovaramo i saznamo o nemačkom pogledu na Balkan“, kazao je Vučić za TV Pink na Bledu, u Sloveniji.

Vučić je naglasio da država ne može brzo da napreduje, ukoliko ima Nemačku za protivnika, već samo na svojoj strani.

Na Bledu sutra počinje Bledski strateški forum, na kojem će učestvovati lideri regiona, među kojima i Vučić, kao i lideri drugih evropskih zemalja i zvaničnici EU, a fokus dvodnevnog skupa biće na budućnosti Evrope.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“ Srbije, Albanije i Severne Makedonije, Vučić je rekao da je razgovarao sa danskim ministrom spoljnih poslova Jepeom Kofodom, koji je podržao tu ideju o slobodnom protoku ljudi, usluga i kapitala.

„‘Otvoreni Balkan’ ne možete da zaustavite. Narodi žele da slobodno da saradjuju, da se bore za principe na kojima počiva Evropska unija – na slobodnom kretanju ljudi, usluga i kapitala. Ne znam kome bi smetalo da nema granice izmedju Beograda, Skoplja i Tirane“, naglasio je on.

Vučić je rekao da velike sile nastoje da Srbiju od sticanja njene nezavisnosti stave pod kontrolom, da je „obuzdavaju a snaže sve druge“.

„Neki doživljavaju tu inicijativu kao pokušaj da Srbija snažnije dominira u regionu, a ona je samo pokušaj da ljudi bolje žive i sarađuju sa komšijama“, istakao je on.

„Opasan presedan Džaferovića“

Predsednik Srbije ocenio je da je opasan presedan poziv člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića visokom predstavniku u BiH da se smeni Milorad Dodik sa pozicije člana Predsedništva, navodeći da Srbija takvu odluku ne bih prihvatila.

Vi želite da neko spolja oktroiše odluke, da donese takvu odluku bez presedana, koja nije zasnovana na narodnoj volji, da bi se ispunila volja jednog naroda na uštrb drugog naroda, rekao je Vučić.

Neće biti takvih odluka, gotovo sam siguran, rekao je Vučić, uz napomenu da poznaje visokog predstavnika Kristijana Šmita, iako nije sa njim bio u kontaktu.

Srbija to neće podržati i to je naš dogovor sa Republikom Srpskom, to je toliko opasno da nemam reči. Zamislite da je Dodik tražio tako nešto za njih, rekao je Vučić i uputio molbu da se ne ruše integritet ni Bosne i Hercegovine, ni Republike Srpske.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare