Za EU status kvo neodrživ, Vučić najavljuje – spremni smo za nastavak dijaloga

Vesti 03. mar. 202119:19 > 22:21115 komentara
Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu i da je spremna za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada god bude pozvana u Brisel". Kaže i da "odgovorno" ponašanje Srbije u prethodnom periodu nije donelo dobre rezultate, jer EU i dalje govori o "punoj normalizaciji odnosa".

Srbija podržava napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja, koje bi značilo nezadovoljstvo, ili delimično zadovoljstvo, za obe strane, ali bez ultimatuma i nametnutih rešenja, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lajčakom.

Kompromisno rešenje znači nikome sve, a svakome dovoljno, kazao je.

„Srbija u dobroj veri učestvuje u pregovorima, u želji da se postigne rešenje“, dodao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak do tog kompromisnog dogovora.

„Jer je mnogo važnije da napravite nekakav dogovor i da time budu zadovoljne obe strane, nego da se ide sa ishitrenim rešenjima“, kazao je Vučić.

Naglasio je i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma potpisanog u Briselu.

„I na Zajednici srpskih opština i na svemu onome što nije ispunjeno a što je trebalo da bude ispunjeno još od 2013. godine. Srbija je sve svoje obaveze u potpunosti ispunila, i to sam izneo bezbroj puta predstavnicima prištinske strane i svima u Briselu“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao i da bi dijalog sa Prištinom mogao da se nastavi u aprilu ili u maju, u zavisnosti od toga kada će na Kosovu biti formirana nova vlast.

Lajčak: EU nema interes da održava „status kvo“

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da EU nema interes da održava „status kvo“.

„Ovo je moja treća poseta u ovom svojstvu. Poslednja je bila pre pet meseci, želeo bih da dolazim češće, ali kao što znamo pandemija nije to omogućila. Bio sam u Prištini, bilo mi je bitno da dođem što pre nakon izbora na Kosovu, kako bih razgovarao o dijalogu, i da upoznam sagovornike o progresu u dijalogu od jula prošle godine“, kazao je Lajčak.

Miroslav Lajčak, Lajčak
Izvor : N1

Ponovio je da je dijalog ključ za obe strane kako bi se napredovalo do rešenja.

„Status kvo nije održiv. Srbija je napredovala u evrointegracijama i dijalog je ključ za dalji put ka članstvu. U Prištini sam poslao istu poruku – države članice EU očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i svim otvorenim pitanjima nastavi kontruktivno i u dobroj veri“, naglasio je Lajčak.

Države članice EU, kaže Lajčak, očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih 10 godina.

„Mi imamo istoriju dobre i bliske saradnje sa SAD i vraćamo se toj saradnji. Pripremali smo ovu posetu zajedno, ali kako što znate, zbog pandemije Metju Palmer nije mogao da dođe ovog puta“, rekao je Lajčak.

Dodao je i da nakon posete Prištini, može da kaže da „postoji razumevanje da je dijalog od ključnog značaja i da može da se nastavi nakon formiranja institucija u Prištini“.

Povodom izjave pobednika kosovskih parlamentarnih izbora Aljbina Kurtija da mu dijalog sa Srbijom nije među glavnim prioritetima, Lajčak je rekao da „nijedan lider nema luksuz da bira prioritete“.

„Imate prioritete koje birate i prioritete koje morate da prihvatite. Ne vidim konflikt u prioritetima koje je Kurti odredio za kampanju, ali on razume da je dijalog spoljni prioritet broj jedan, tako da tu nema konflikta“, kazao je Lajčak.

„Priznanje Kosova nije kompromis“

Predsednik Srbije kaže i da je Beograd spreman za „stvarne“ kompromise u dijalogu sa Prištinom, navodeći da priznanje Kosova ne može biti kompromisno rešenje.

„Ako kažete da je kompromisno rešenje priznanje, recite mi u čemu je tu kompromis. Ako neko kaže – granice su onakve kakvim smo ih mi postavili, tu onda ne vidim želju za kompromisom“, izjavio je.

Ocenjuje i da u Prištini postoje „velika očekivanja“ od nove američke administracije u smislu pritisaka na Srbiju da prizna Kosovo.

„Oni očekuju da će Srbi morati pod pritiskom da daju sve a to se neće dogoditi. Ako nisu spremni za kompromis i ako misle da će nečija batina da im stvori državu, a da će Srbi na to da pristanu, onda je to račun bez krčmara“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Ocenio je da „odgovorno“ ponašanje Srbije u prethodnom periodu nije donelo dobre rezultate jer kako je rekao, EU i dalje govori o „punoj normalizaciji odnosa“.

„Neko bi rekao da je to posledica pritisaka iz Prištine, svakako ne, jer to je američka ideja. U čestitki predsednika SAD sam dobio istu sintagmu koju kao papagaji ponavljaju svi prištinski političari o uzajamnom priznanju“, kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, Srbija će se u predstojećem periodu suočavati sa „ozbiljnim pritiscima“.

„Naša pozicija je veoma teška ali ćemo učestvovati u dijalogu i gledati da dođemo do kompromisnog rešenja ali imamo svoje državne i nacionalne interese koje moramo čuvati“, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je izjavio i da nije zamerio specijalnom izaslaniku EU što je tokom boravka u Prištini prisustvovao razgovorima u prostoriji gde je bila istaknuta albanska, a ne zastava Kosova.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara da li je takav gest Lajčaka bio „vetar u leđa“ lideru pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju, u čijoj je kancelariji bila istaknuta albanska zastava, odgovorio da je sa Lajčakom „razgovarao o svemu ali da nije bilo reči o Kurtiju i albanskoj zastavi“.

On je naveo da je 2014. godine bio u sličnoj situaciji na Berlinskoj konferenciji, na kojoj je Nemačka bila istakla kosovsku zastavu, koju Srbija ne priznaje, i da nije napustio skup jer bi tako „napravio ogromnu štetu, a nemačko mišljenje ne bi promenili ni ovako ni onako“.

„Za nas je važnije šta ćemo u budućnosti da radimo nego da cepidlačimo. Što se suštine tiče, ne vidim da su Albanci spremni za sporazum. Dobra je vest da su spremni za dijalog i razgovor, to može da nas dovede do nekih rezultata, to nije mali posao što je Lajčak (tokom boravka u Prištini) napravio“, rekao je Vučić.

Komentari

Vaš komentar