Vučić: Sledi nam najteže vreme od 1944, Crkva da pomogne da narod razume

Vesti 18. maj 202214:12 > 14:21 710 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem da je Srbija u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda, da se nad našom zemljom "nadvijaju ogromni i gradonosni oblaci", a da posle leta dolazi period možda najteži od 1944. godine do danas. On je od patrijarha zatražio pomoć SPC da građani razumeju poziciju u kojoj se zemlja nalazi.

„Srbija je u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas. Napolju ne biste primetili bilo kakav problem i nema ga u ovokm trenutku. Da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju nad našom zemljom – da. Ne krijem to od naroda, ne mogu to ni od vas“, rekao je Vučić u obraćanju iz Predsedništva posle sastanka sa patrijarhom i episkopima.

On je dodao da neki svetski lideri predviđaju teže stanje nego što je bilo pred i tokom Drugog svetskog rata i istakao da će leto brzo proći, a „onda nam sledi najteže vreme od 1944. do danas“.

Vučić je rekao da se Srbija nalazi u specifičnoj situaciji zbog svega oko Kosova i Metohije i dodao da će biti sve teže sačuvati interese jer će, kako je rekao, pritisci biti sve teži.

„Od dana kada je Vladimir Putin rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu formalno-pravno i politički, sve zapadne sile rade na tome da se ubrzano reši kosovsko-metohijski čvor da bi izbili argument iz ruku predsedniku Ruske federacije. To čujem na svakom mestu gde god da sam bio u Evropi i svetu“, rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji zbog čega se nalazi pod ogromnim pritiskom.

„To nam prvi velike probleme, ti problemi nisu mali i biće sve veći“, istakao je Vučić.

Obraćajući se patrijarhu, on je rekao da je potrebno da se čuju i njegovi stavovi i dodao da će SPC biti obaveštena o svim odlukama koje država bude donosila, napominjući da neće biti lako.

„Ja ovo nisam video, nisam sanjao da ću doživeti i videti. Bio sam svedok velikih pritisaka oko brisleskog sporazuma. Suočavamo se sa neviđenom histerijom, niko nikoga ne želi da čuje a kamoli da sasluša. Diplomatija više ni u čemu ne postoji, to je samo ko će brutalnije da prenese poruku. U tim uslovima naše je da pokušamo da sačuvamo svoju zemlju i narod. Bez naše crkve teško da bi naš narod van granica mogao da opstane. Da nam pomognete da svi ljudi razumeju poziciju Srbije, da svi budemo zajedno, da pokušamo da u ovim vremenima budemo jedinstveni“, rekao je Vučić.

Patrijarh je poručio da se moli da što pre dođe mir svim ljudima sveta, a da se jezik oružja što pre zaustavi.

On je zahvalio predsedniku Vučiću na „odgovornom ponašanju, koje poredazumeva princpijelan stav“, i na tome što čini sve što može da ova kriza za građane Srbije bude što je moguće blaža.

„A bojimo se da može biti sve veća i veća“, rekao je Porfirije.

Patrijarh je napomenuo da SPC „apsolutno poštuje zakone država u kojoj se nalazi“, ali da ima medijskih manipulacija i da mnogi pokušavaju da zloupotrebe crkvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare