Vučić: Si potvrdio posetu, za 10 godina smo izvoz u Kinu povećali 50 puta

Vesti 09. feb 202112:51 > 16:01 31 komentara
Vučić i Si Đinping
Tanjug/ Instragram/ budućnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić, nakon što je učestvovao na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja centralne i istočne Evrope, objavio je da je kineski predsednik Si Đinping potvrdio da će doću u Srbiju. Vučić je istakao je da je izvoz Srbije u Kinu za 10 godina povećan za 50 puta.

„To je velika čast, imamo izvanrednu saradnju sa Kinom, inicijativa „Pojas i put“ je i našem narodu i kineskom narodu donela mnogo uspeha. Kad pogledate Železaru Smederevo, dovoljno je da vidite da ne gubimo 10 ili 12 miliona evra mesečno za nju, da nismo dužni za borski rudnik milijardu i dvesta miliona, kao ranije, već da naplaćujemo poreze, radnici dobijaju plate, imamo prihode u PIO. a istovremeno to postaju najveći izvoznici iz naše zemlje“, rekao je Vučić.

Povezano:

Ja sam predsedniku Siju uputio sedam ili osam pisama, razgovarao sam sa njim telefonom, ja sam jedini predsednik Srbije koji ga je zvao, rekao je Vučić, zahvaljujući kineskom predsedniku na pomoći oko vakcine i u doba pandemije.

Naveo je da je izvoz Srbije u Kinu za 10 godina povećan 50 puta. „I to govori koliko je Srbija napredovala“.

„Ono što je od presudnog značaja danas, potpisali smo ugovor sa kineskom kompanijom CRBC izgradnju u 65 opština u Srbiji  – izgradnju kanalizacionih sistema, gde mora da bude pokrivenost više od 80 odsto opštine… Svako veće mesto, svako i srednje veličine, čak i manja. Sa fabrikama za otpadne vode plus devet deponija. To je ugovor na čak 3,2 milijarde evra, to je ogroman novac, ali to je nešto što menja lice Srbije“, naveo je.

Srbija očekuje intenziviranje saradnje

Vučić kaže da je dijalog na najvišem nivou krucijalan za dalji razvoj odnosa Srbije i Kine u svim oblastima.

„Dijalog na najvišem nivou je krucijalan za dalji razvoj odnosa Kine i Srbije u svim oblastima, a pre svega u ekonomiji, kulturi i zdravstvu“, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija očekuje intenziviranje saradnje i u oblasti sporta, obrazovanja, poljoprivrede, nauke i tehnologije.

„Srbija želi da ojača svoju poziciju u regionu razvojem, inovacijama i digitalizacijom. To vidimo kao put za bolje, prosperitetnije i zadovoljnije društvo“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, zadovoljan je što pandemija koronavirusa nije ugrozila rad kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

„Kineske kompanije su nastavile da rade na velikim projektima, kao što je izgradnja autoputa i koridora 10 i 11 i brojnim projekatima u oblasti energetike“, rekao je Vučić.

Pohvalio je inicijativu Kine da organizuje ovaj forum jer će, kako smatra, dijalog doprineti obogaćivanju saradnje Kine i Evrope kako bi se ubrzali ekonomski i socijalni oporavak i razvoj nakon pandemije koronavirusa.

Ovi sastanci održavaju se od 2012. godine, radi jačanja saradnje u okviru inicijative Pojas i put, u različitim oblastima – trgovina i investicije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura.

Učestvovali su i predsednici Češke Miloš Zeman, Crne Gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski, hrvatski premijer Andrej Plenković i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare