Vučić sa šeficom Misije UNMIK: Priština podriva stabilnost čitavog regiona

Vesti 08. apr. 202213:598 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da aktuelna situacija na Kosovu u izveštaju UNMIK treba da sadrži jasnu i nedvosmislenu osudu uskraćivanja osnovnih prava, opasnih provokacija i jednostranih odluka Prištine i kršenja Rezolucije SB UN 1244 i Briselskog sporazuma, čime se konstantno dovodi u pitanje stabilnost čitavog regiona.

Vučić je razgovarao sa šeficom Misije UNMIK Karolin Zijade, uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 20. aprila, na kojoj će se raspravljati o izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK.

„Za Srbiju je UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a mi smo, kao i uvek do sada, posvećeni nastavku saradnje sa UNMIK“, istakao je Vučić.

On je dodao da Srbija smatra važnim blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije UN na brojne incidente i provokacije.

Vučić je izrazio nadu da će izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK biti fer i pošten i da će sadržati sve primedbe i primere incidenata na Kosovu i Metohiji, koje je on izneo u toku sastanka sa Zijad.

Od potpisivanja Briselskog sporazuma je prošlo devet godina, naglasio je Vučić, a da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri.

Zijade je naglasila da je mandat UNMIK i Kfora jasan, obim i uloga ovih misija su jasno određeni, te da je prisustvo Misije veoma važno za održavanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Ona je ukazala i na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje, navodi se u saopštenju.

Zijade je čestitala Vučiću na izbornoj pobedi i izrazila uverenje da će Srbija nastaviti produktivnu i dobru saradnju sa UNMIK i u narednom periodu.

Komentari

Vaš komentar