Vučić sa Čen Bo: Srbija ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava

Vesti 05. nov 202212:37 5 komentara
CEN BO, ALEKSANDAR VUCIC
Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je ambasadorku Kine Čen Bo o situaciji na Kosovu i istakao da Srbija, uprkos svim izazaovima, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti.

Vučić je na Instagramu naveo da je ambasadorku Kine obavestio o situaciji na Kosovu i Metohiji i poziciji Srbije.

„Uprkos svim izazovima, Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma“, napisao je Vučić.

Kako je saopšteno iz Predsednioštva, ambasadorka Kine zahvalila je Vučiću na tome što ju je upoznao sa najnovijim dešavanjima na Кosovu i Metohiji istakavši da je stav Кine po tom pitanju dosledan.

„Veoma cenimo napore Srbije i Vas lično ka traženju mirnog rešenja u dijalogu i pregovorima. Podržavamo legitimne zahteve srpske strane, koji se tiču bezbednosti njenih građana na Кosovu i Metohiji, kao i napore da se dogovor uspostavi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Protivimo se jednostranim akcijama koje doprinose eskalaciji i narušavanju stabilnosti“, rekla je ambasadorka Bo dodajući da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, kao što je to dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Predsednik Vučić zahvalio je ambasadorki Narodne Republike Кine na podršci i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prethodno je održana sednica Vlade Srbije na kojoj je predsednik Vučić podneo izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa Kosova, koji su najavili povlačenje iz svih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza Vlade Aljbina Kurtija.

Vučić je danas imao i odvojeni sastanak sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a sastaće se i sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske pravoslavne crkve.

Vučić se u petak uveče sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, a sastanku se pridružio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Sastanak je, kako navodi RTS, trajao skoro pet sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare