Vučić sa ambasadorkom: Veliki napredak u saradnji, 15 puta povećan izvoz u Kinu

Vesti 06. mar. 202111:2336 komentara
Podeli:
Čen Bo, Vučić
Izvor: Tanjug/ Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon sastanka sa ambasadorkom Kine Čen Bo, istakao napredak u saradnji dve države i naveo da je u poslednjih pet godina za 15 puta povećan izvoz iz Srbije u tu zemlju. Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo ocenila je da je saradnja dve zemlje fokusirana na borbu protiv korona virusa i zajedničku borbu za ekonomski rast.

„U prethodnom periodu smo napravili ogroman pomak u saradnji s Kinom i u poslednjih pet godina Srbija je za 15 puta poveća izvoz u Kinu“, naglasio je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je podsetio da je Kina treći najveći trgovinski partner Srbije, ali i da su brojevi o izvozu u tu zemlju i dalje niži u odnosu na uvoz.

Istakao je da je prijateljstvo dve zemlje zasnovano na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i politike „jedne Kine“, kao i na „ličnom prijateljstvu“ njega i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Vučić je naveo da je za nekoliko meseci poljoprivredna trgovinska razmena dve zemlje povećana sa 29 na 55 miliona evra i zahvalio kineskim kompanijama na investicijama u poljoprivrednu i prehrambenu industriju.

Najavio je i nove infrastrukturne projekte koje će sprovoditi kineske firme, kao i završetak radova na obilaznicama oko Kragujevca i na brzoj saobraćajnici od Požarevca do Golupca.

Naveo je da će 19. decembra biti završen auto-put Čačak – Požega. „Za Svetog Nikolu i Novogodišnju noć moći ćemo da idemo do Požege auto-putem. (…) Do Zlatibora neće biti potrebno više od dva sata vožnje“, istakao je on.

Vučić je naglasio da je Kina pomagala Srbiji u sektoru zdravstva od početka epidemije koronavirusa i podsetio na otvaranje dve laboratorije za testiranje na koronavirus „Vatreno oko“.

„Naš je posao da ubrzamo vakcinaciju i sad imamo dovoljno vakcina i očekujemo još“, dodao je Vučić, koji je sinoć dočekao avion iz te zemlje sa 500.000 vakcina proizvođača „Sinofarm“.

On je kazao da se nada da će kineski predsednik održati svoje obećanje i posetiti Srbiju i poručio mu da ga čeka. „Još jedanput želim da kažem predsedniku Siju da ja znam da on nije pogazio nijedno obećanja i zato znam da neće pokazati svoje obećanje da dođe u Srbiju i ja ga čekam“, rekao je Vučić.

Ambasadorka: Saradnje naše dve zemlje ima intenzivni razvoj

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo ocenila je da je saradnja dve zemlje fokusirana na borbu protiv korona virusa i zajedničku borbu za ekonomski rast.

„Uprkos uticaju pandemije saradnja naše dve zemlje održava intenzivni razvoj“, rekla je ona novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Saradnja Srbije i Kine je „vin-vin“ saradnja, ocenila je. ;“Saradnja nije usmerena na treću stranu. Naša saradnja nikada nije uradila ništa loše trećj strani. Tako ćemo i nastaviti, Srbija i Kina imaju nezavisnu spoljnu politiku“, rekla je Bo.

Do sada je u Srbiju stiglo dva miliona kineskih vakcina, rekla je ambasadorka i dodala da joj je drago što vakcina iz njene zemlje doprinosi borbi Srbije protiv pandemije.

Istakla je da je infrastruktura najvažnija oblast saradnje.

„Veliki projekti stabilno se odvijaju, na primer izgradnja železničke pruge Beograd – Budimpešta“, navela je. ;U planu su, kako je istakla, i izgradnja Fruškog koridora i beogradskog metroa.

Komentari

Vaš komentar