Vučić i Fabrici o Medijskoj strategiji: Početi s izmenama Zakona o informisanju

Vesti 13. apr 202116:08 42 komentara
Vučić, Fabrici, Brnabić, Mali
Tanjug/ Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem da je neophodno brzo početi sa primenom radnji predviđenih u akcionom planu Medijske strategije, što obuhvata i početak izrade nacrta za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima.

Predsednik Vučić sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o ključnim kratkoročnim i dugoročnim prioritetnim radnjama u vezi sa vladavinom prava i demokratskim upravljanjem, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Predsednik Vučić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je članstvo u Evropskoj uniji prioritetni cilj Srbije i da je neophodno blagovremeno obavestiti EU o svim merama koje Srbija preduzima u oblasti vladavine prava.

Ambasador Fabrici je, navode u saopštenju iz Predsedništva, izrazio zadovoljstvo na konstruktivnom i korisnom sastanku, naglasivši da je napredak u vladavini prava i demokratskom upravljanju jedan od ključnih elemenata koji diktira tempo napretka Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Pozdravivši prisustvo predsednice Vlade i nekoliko ministara, naglasio je da vladavina prava prožima različite sektore Vlade i društva u celini.

Ambasador Fabrici je, kako se dodaje, podsetio da akcioni plan Srbije za poglavlja 23 i 24 predstavlja glavni plan za reforme u oblasti vladavine prava. Transparentno i svrsishodno sprovođenje reforme je od najveće važnosti za demokratiju i prosperitet Srbije. Кonstatovao je da poseban prioritet imaju reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija, stoji u saopštenju kabineta Predsednika.

Dvojica sagovornika su naglasili da bi zakonodavstvo i strategije trebalo da se razviju kroz inkluzivne i sadržajne konsultacije svih učesnika.

„Srpski parlament bi trebalo da zvanično otpočne drugu fazu međustranačkog dijaloga, dok radna grupa za izbore treba da počne sa primenom prioritetnih preporuka OSCE-ODIHR, uz redovne konsultacije sa ODIHR. Takođe, neophodno je izraditi nacrt i primeniti raspored za ključne odrednice u procesu ustavnih reformi“, istakao je predsednik Vučić.

On je naglasio da je neophodno brzo početi sa primenom radnji predviđenih u akcionom planu medijske strategije, što obuhvata i početak izrade nacrta za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima. Izrada revidiranog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti u skladu sa preporukama ODIHR, takođe je jedan od uslova kako bi Srbija brže napredovala u pristupnim pregovorima i učinila pravi napredak u vladavini prava, dodaje se u saopštenju.

Zaključeno je da je u procesu pridruženja neophodno prilagoditi strategije i zakonodavstvo u drugim oblastima osnovnih prava poput rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, kao i da je potrebno preduzeti sadržajne i delotvorne korake za borbu protiv korupcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare