Vučić: Jedini zahtev 11. maja će nam biti da Priština ispuni potpisano

Vesti 26. apr 202120:37 > 21:54 26 komentara
Tanjug/ AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će jedini zahtev Srbije na predstojećem dijalogu sa Prištinom 11. maja biti da bude ispunjeno sve ono što je do sada dogovoreno i potpisano.

On je, u izjavi domaćim novinarima, rekao da treba videti kakvi će biti zahtevi Albanaca i ne treba previše očekivati od jednog sastanka, ali da je dobro da oni postoje i da se razgovara, jer samo tako se mogu smiriti tenzije.

„Dolazimo u dobroj veri i verujemo da ćemo naići na otvorena vrata i da ćemo moći  da razgovaramo o važnim rešenjima pre svega o očuvanju stabilnosti i mira i kompromisnim rešenjima za dugotrajni mir na Balkanu“, istakao je Vučić.

Povezano:

Rekao je da ne očekuje da će dijalog biti lak za bilo koju stranu ali je posao srpske vlasti da garantuje bezbednost „za naše ljude i da vidimo šta možemo da učinimo za njih i zbog toga smo motivisani da dolazimo u Brisel“.

Vučić je naveo da su ključne teme u razgovoru sa evropskim zvaničnicima bile evropske integracije Srbije, vladavina prava i usaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU.

Kada je reč o vladavini prava, Srbija se, kako je istakao Vučić poslednjih nekoliko meseci posebno angažovala na tom polju i naveo da može još mnogo „dobrih rezultata i mnogo dobrih stvari da uradi“.

„Mislim da taj napredak primećuju i ljudi u Evropskoj komisiji, ali videćemo šta će reći kroz svoj izveštaj i verujem da će dodatno, taj naš trud i naš angažman biti nagradjen od strane EK već krajem juna kada se u Briselu bude održavala medjuvladina konferencija. Verujem da Srbija u jednom potezu može da otvori više poglavlja odnosno čitav klaster a do kraja godine i dva klastera“.

Posebna politička tema tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima je prema Vučićevim rečima bilo „naše prihvatanje ili sjedinjavanje sa deklaracijama EU“.

„U ovom trenutku to je na nivou nešto više od 52 posto. Rekao sam da u odredjenim stvarima za nas to nije lako posebno imajući u vidu situaciju oko Prištine i našem odnosu prema Kosovu i Metohiji gde nam se lome strateški interesi ali da ćemo svakao dati sve od sebe da povećamo procenat i usaglasimo se sa spoljnom politikom EU do 60 odsto“, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ima svoje interese i mora da vodi računa o njima, ističući da nije lako voditi „multivektorsku politiku“.

On je rekao da Srbija ima probleme sa ograničavajućim faktorima, kao što je teritorijalni integritet naše zemlje i istakao da „ne želimo da radimo u korist svoje štete“.

„Zamislite da svaki dan uvodimo neke sankcije Rusiji, a zauzvrat očekujemo njenu podršku teritorijalnom integritetu naše zemlje“, rekao je on.

Vučić posetu Briselu završava susretima sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare