Vučić razgovarao s predsednikom Irana, dogovor o snabdevanju azotnim đubrivom

Vesti 02. maj 202220:10 21 komentara
Pixabay

Predsednik Irana Ibrahim Raisi prihvatio je, u telefonskom razgovoru, molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za dogovor o dugoročnom snabdevanju Srbije azotnim đubrivom.

To će obezbediti stabilnost za našu poljoprivredu u pogledu jednog od najvažnijih elemenata za dalji razvoj ove privredne grane, a dogovoreno je da će se razgovori i konačni dogovor na tu temu nadalje odvijati na ekspertskom nivou, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Vučić je u razgovoru izdvojio oblasti sa velikim i nedovoljno iskorišćenim mogućnostima za saradnju, kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali i građevinarstvo, rudarstvo i energetika.

Sagovornici su kao neke od ključnih dodatnih tačaka moguće saradnje istakli trgovinu proizvodima poput kukuruza i drugih žitarica, te goveđeg i junećeg mesa, ali i plasman srpskog semena i semenskog materijala, a razgovaralo se i o potencijalima u pogledu zajedničkih investicija u oblasti proizvodnje mehanizacije i stočne hrane. Vučić je naglasio da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i podršku po tom pitanju.

Raisi je još jednom potvrdio čvrsto opredeljenje Irana da nastavi da razvija svestrane odnose sa Srbijom i zahvalio je Vučiću za lično angažovanje na razvoju ukupne saradnje.

Dvojica državnika su razgovarala i o aktuelnim zbivanjima na svetskoj političkoj sceni. Raisi je pozvao predsednika Srbije da dođe u posetu Iranu, što je Vučić sa zadovoljstvom prihvatio, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare