Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj

Vesti 08. maj 202121:57 > 09. maj 2021 08:24242 komentara
ALEKSANDAR VUCIC
Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je večeras u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obilježavnja Dana Evrope.

Predsednik Srbije tom prilikom je podsetio i na važnost reformi.

„Moramo mnogo napora da uložimo u reforme. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima ozbiljno pristupamo“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:

Naveo je da Beogradu „nije lako“ kada čuje različite primedbe u vezi s Kosovom i kritike u vezi stanja vladavine prava, ali da se „nedavno uverio da Srbija nije imala dovoljno posvećen pristup rešavanju gorućih problema u oblasti vladavine prava“.

„EU je nesumnjivo najveći donator i investitor u Srbiji i daleko najvažniji trgovinski partner Srbije. Oko dve trećine svih poslova vezuje se za naš odnos sa zemljama EU. Da li se to nekome sviđa ili ne, potpuno je svejedno, to su činjenice“, dodao je Vučić.

Kao primer je naveo da je 2014. godine, kada je postao premijer, u firmama koje su dolazile iz EU bilo više od tri puta manje zaposlenih nego danas.

Vučić je rekao da je vizionarska ideja francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, da bivši neprijatelji Francuska i Nemačka počnu da sarađuju, „donela istinsku pobedu novopronađenog međusobnog poverenja i vere u ideju ujedinjenja različitosti u miru“.

„Tu veru, iako to ne izgleda uvek tako, imamo i mi u Srbiji, kao i nadu da će naša konkretna dostignuća na dugom putu do članstva biti adekvatno vrednovana i da će Srbija uz vašu pomoć i kritiku postati zemlja koju ćete rado videti kao ravnopravnog člana evropske zajednice nacija“, kazao je Vučić.

Naveo je da veruje da bi i Srbija, podrškom i pomoći, ali i kritikom, doprinela da EU postane još bolje mesto za život.

„Verujem da ćemo novom snagom uspeti da promenimo odnos građana Srbije i da dobijemo veće poštovanje od predstavnika EU“, rekao je Vučić.

On je zahvalio čelnicima EU za saradnju na najvažnijim infrastrukturnim projektima, kao što je pruga Beograd – Niš – Preševo, poručivši da se da Evropa može da računa na Srbiju.

Izvor: Tanjug

Fabrici: Čvrsto stojimo na vašem evropskom putu

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici u svom obraćanju rekao je da epidemija koronavirusa predstavlja poslednji stres koji testira jedinstvo EU.

„EU je pokazala spremnost da reaguje. Prvi put smo uspostavili jedinstven mehanizam za distribuciju medicinske opreme i vakcina. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije. Nije preusmerila ni naš fokus za zapadni Balkan. Mnogo je posla pred nama, ali čvrsto stojimo na vašem evropskom putu“, rekao je Fabrici.

Fabrici je podsetio da je EU je prvi trgovinski partner Srbiji, najveći investitor i izvor novih radnih mesta, partner za strateške infrastrukturne projekte, ali i partner za obrazovanje i socijalni razvoj.

„EU radi sa vama na ispunjenju vizije da postanete deo evropske porodice“, kazao je Fabrici.

„Znamo da postoje teškoće u vladavini prava, potrebno je normalizovati odnose u dijalogu s Prištinom, ali znamo da će Srbija imati sposobnosti da ispuni sve obaveze. Treba da računamo jedni na druge. Srbijo, Evropa računa na tebe“, dodao je on.

VUCIC I FABRICI INSTALACIJA
Tanjug/Tara Radovanović

Vučić i Fabrici su večeras otkrili umetničku instalaciju „Rast“, inspirisanu evropskim vrednostima dostojanstva, demokratije, ravnopravnosti, vladavine prava i solidarnosti, a njen ekološki aspekt ogleda se u korišćenju biorazgradivih materijala i pozitivnom uticaju na neposredno okruženje.

Instalacija, jedan od tri pobednička rada na konkursu povodom Dana Evrope, delo je tima od devet studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i biće postavljena na Cvetnom trgu.

Zvanice, među kojima su bili najviši zvaničnici Srbije i predstavnici diplomatskog kora, mogli su da vide i izložbu „Priče iz Evrope“, postavljenu u holu Skupštine grada Beograda.

Himne EU i Srbije izveli su članovi orkestra „Dobri ljudi“ iz škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ iz Novog Sada.

Proslava Dana Evrope u Srbiji

Večerašnjim prijemom u Skupštini grada Beograda počela je proslava ovogodišnjeg Dana Evrope.

Delegacija EU u Srbiji pripremila je, u saradnji sa DAH Teatrom, umetnički karavan „Evropa je ovde“ koji će od sutra do 30. maja proći kroz 11 gradova Srbije.

Na trgovima tih 11 gradova biće postavljena vrata iza kojih će građane čekati umetnici iz evropskih gradova. Prva vrata biće postavljena sutra u Beogradu, a umetnici će se smenjivati na svakih sat vremena, kako bi publika tokom dana mogla da zaviri u različite gradove EU i da se upozna sa njima.

Evropski pokret u Srbiji (EPuS), u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom (EMI), organizuje povodom Dana Evrope niz manifestacija, a centralna je prikazivanje filma na otvorenom.

Sutra će u parku Manjež biti prikazana projekcija islandskog filma „Poslednji i prvi čovek“ (Last and the first man) iz 2020. godine, zasnovanog na istoimenom naučno-fantastičnom romanu britanskog pisca Olafa Stapledona iz 1930. godine.

Evropske zemlje sutra slave Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanja na 9. maj 1945. kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope je ustanovljen u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Šumanova deklaracija je dovela do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Komentari

Vaš komentar