Vučić: Priština ima povoljnu poziciju da zatraži članstvo u Savetu Evrope

Vesti 05. sep. 202111:5150 komentara
Podeli:
Izvor: Armend NIMANI / AFP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Priština ima izuzetno povoljnu poziciju u Savetu Evrope da zatraže članstvo u toj organizaciji, posle čega će pokušati i ulazak u Interpol i UNESKO.

Tamo ćemo da ih pobedimo, a u Savetu Evrope vrlo teško, rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je rekao da će prva zvanična kandidatura Prištine biti „u danima pred nama“, što će Srbiji otvoriti pristup i pokazati da Beograd ne sedi skrštenih ruku.

On je rekao da zna kada nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u Srbiju, da će biti uskoro, ali da je dogovor da se ne iznosi u javnost tačan datum.

Još ne zna da li će se kandidovati za predsednika

Vučić je kazao i da će predsednički, parlamentarni i izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda biti održani 3. ili 17. aprila sledeće godine, i da on još ne zna da li će se ponovo kandidovati za predsednika.

„Izbori moraju da budu u skladu sa zakonom, to nije ‘fontana želja’. Mogu da budu 3. ili 17. aprila, 10. aprila ne mogu, jer je to dan stvaranja NDH, ne bi imalo smisla da se na taj dan u Srbiji odžavaju izbori, jer je naš narod podneo najteže moguće žrtve“, rekao je on za TV Prva.

Vučić je rekao da nije odlučio da li će se kandidovati za predsednika, ali i da o tome još neće javno da govori.

„Spremni smo da za predsednika i sve druge funkcije kandidujemo ljude koji su u stanju da pobede. Važno mi je da pobede oni koji su se izborili za snažniju Srbiju“, kazao je on.

Vučić je ocenio da politički protivnici „napadaju njegovu decu“, jer znaju su mu deca „slabost“ i da se za njih sekira.

On je kazao da „napadi“ na njegovog sina, neće dovesti do toga da se povuče sa predsedničke funkcije, te da će se povući samo onda kad pronađe naslednike koji bi na „normalan i racionalan“ način upravljali Srbijom.

„Neću da molim i tražim milost od tajkunskih medija, ja ću se boriti, jer iza sebe ostavljam rezultate“, istakao je Vučić.

Izborni uslovi nisu bili suštinski razlog za bojkot

Vučić je ocenio i da se iz međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta vidi da izbori uslovi nisu bili suštinski razlog za bojkot prošlogodišnjih izbora, već da su opravdanje za loš izborni rezultat.

„Ta priča o izbornim uslovima je prazna i šuplja i opravdanje za loš izborni rezultat. Hteli su da predstave Srbiju kao autokratsku državu“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da će vlast u Srbiji menjati samo građani na izborima i dodao da deo opozicije ima dve opcije: da ih stranci, kako je naveo, „rukopolože“ na vlast ili da uz njihovu pomoć „biju i ubijaju“.

Ocenio je da je jedini program opozicije da unište živote njegove dece „jer ne mogu da ga pobede na izborima“.

Komentarišući fotografiju predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i novinarke Jelene Obućine, Vučić je rekao da oni nisu praćeni, već da su ih fotografisali „obični ljudi, iznenađeni onim što vide“.

Komentari

Vaš komentar