Vučić: Prilazili da mi čestitaju posle govora, dvaput gledaniji od Zelenskog

Vesti 22. sep 202220:25 249 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegov govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija izazvao pažnju zato što je drugačiji i da su posle silaska sa govornice prilazili da mu čestitaju šefovi misija nekih od najvećih zemalja sveta. On se složio sa procenama da je njegov govor na zvaničnom kanalu UN bio duplo gledaniji od obraćanja predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Pročitajte još:

„Moj govor je izazvao pažnju zato što je drugačiji. Zato što se neko ko je mali drznuo da kaže istinu. Meni su sinoć prišli šefovi misiji nekih od najvažnijih zemalja sveta da mi čestitaju. Oni su izašli iz sale da bi došli da me sačekaju u delu iza govornice, kuda su me vodili, da dođu da kažu da ovo nisu čuli u poslednjih 10 godina. I na hrabrosti i na svemu drugom. A ja sam samo govorio ono što mislim“, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Njujorku.

Dodaje da misli da je tim govorom učinjeno nešto dobro za Srbiju, jer „smo strasnije, a vrlo argumentovano branili našu poziciju i svakome pokazali da nismo šaka zobi koju mogu da pozobaju zato što su oni veliki a mi mali“.

Vučić je istakao da smo posle govora „podigli našu cenu“ i pokazali da možemo da se borimo za svoje stavove.

Prema predsednikovim rečima, njegov govor je pokvario narativ jedinstva za teritorijalni integritet jer je podsetio na „stvari kojih bi mnogi da se i ne sećaju tako rado“ kada je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta.

Vučić ističe da će se upravo zbog toga insistirati da se što brže reši kosovski čvor i da po tom pitanju Srbiji nimalo neće biti lako.

„Mislim da dovoljno dobro poznajem odnose u međunarodnoj zajednici i uspeo sam da rekavši sve, da to ostane bez javne kritike jer je pažljivo biran kontekst, pažjlivo birane reči u kojima ne možete da negirate činjenice. Ja sam iznosio činjenice, ne političke stavove. Neki su mnogo srećni, neki od najvećih zemalja sveta su mnogo srećni. A neki nisu srećni. Moje je da radim u interesu Srbije i građane Srbije“, napomenuo je Vučić.

Upitan o non-pejperu koji je prvobitno objavljen u albanskim medijima, a za koje su iz Brisela rekli da ne postoji, Vučić je upitao da li je on lud i da li je čitao nepostojeći dokument.

„Jesam ja lud, jesam li ja čitao nepostojeći papir? A pitali me za taj papir još neki sagovornci. Nisam hteo da ga primim jer bi za njegovo pojavljivanje u javnosti rekli da sam ja kriv“, rekao je Vučić.

Značajan sastanak sa Salivenom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegov sastanak sa savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom bio verovatno jedan od najznačajnijih koje je imao na margini zasedanja Generalne skupštine UN, objavio je on na svom Instagram nalogu.

„Razgovarali smo o ekonomiji, svim važnim političkim pitanjima, stremljenjima Srbije, regionu, Kosovu i Metohiji, kao i o stvarima koje su veoma važne za unapređenje naše saradnje. Bilo je reči i o političkim odnosima, ali i o energetskim projektima i obnovljivim izvorima energije“, napisao je Vučić na svom nalogu.

On je u izjavi za novinare iz Njujorka koju je prenosila Radio-televiozija Srbije (RTS) rekao da je taj razgovor bio iskren i otvoren i da je trajao sat duže nego što je bio planiran.

Prema pojedinim pitanjima nije bilo lako usaglasiti stavove, rekao je Vučić ali je dodao da kada je razgovor otvoren i iskren on uvek mora da donese neku dobrobit.

„Ne mogu uvek da kažem da mora da bude blagorodan, ali neko dobro donese“, istakao je Vučić koji je ukazao da je Saliven budućnost američke politike, da je na takvom mestu da de fakto odlučuje o ključnim pitanjima sveta, o ratu i miru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare