Vučić u Priboju: Zatvor za svakog ko bi da puca na džamije ili kolje decu

Vesti 12. jan 202211:39 > 18:08171 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će policajci iz Priboja koji su pevali pesme kojima se veliča zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, biti "ne samo kažnjeni" već i premešteni iz tog višenacionalnog grada na jugozapadu Srbije.

Povezane vesti:

Navodeći da u tom slučaju i tužilaštvo „radi svoj posao“, Vučić je tokom razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave i verskih zajednica u Priboju upozorio da će svi koji bi da „pucaju na džamije, ubijaju, kolju nečiju decu“ završiti iza rešetaka.

„Svako ko pomisli da može da ugrozi nečiji život ili kuću, nečiju džamiju ili crkvu, imaće posla sa državom koja će vrlo nemilosrdno da reaguje. Molim sve ljude da ne izazivaju državu i ne proveravaju snagu države“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da Bošnjaci „vekovima“ žive sa Srbima u Priboju i okolini.

„Moramo da poštujemo muslimane, da poštujemo džamije kao što poštujemo naše manastire i crkve. Ovo je njihova zemlja jednako kao i naša. Ne postoji jači u ovoj državi, svi su jednaki pred zakonom zvao se neko Asmir ili Predrag“, kazao je Vučić.

Najavio je i da će se raditi na tome da Bošnjaci budu više zastupljeni u organima reda u Priboju, navodeći da kao manjina moraju da se osećaju sigurno i bezbedno.

„Ja sam Srbin, predsednik Srbije i naravno da volim Srbe, ali ne mogu da zamislim Priboj bez Bošnjaka, i neće biti bez Bošnjaka jer imaju ista prava kao Srbi“, poručio je Vučić.

Naglasio je da „mi moramo da živimo zajedno“.

„Reći će Bošnjaci to je prazna priča i bajka, ali nije, to je stvaran život, i Bošnjak iz Starog Priboja i Sjeverina kao i Srbin iz Pribojske banje i sela prema Rudom – jednako je ovo njegova zemlja kao što je moja i svakoga od vas ovde“, rekao je Vučić.

U Priboju se prethodnih dana desilo nekoliko incideta. Pojavio se snimak kako policajci pevaju na proslavi pesmu sa stihovima „oj, Sjenice nova Srebrenice, oj Pazaru novi Vukovaru“, a nekoliko dana kasnije snimak je zabeležio kako mladić u grupi peva „Božić je, Božić je, pucaj u džamije“. Nakon toga je Vučić najavio da će posetiti Priboj.

„Za nas je Priboj ispit da li smo ljudi ili ne i ne sme da nam se događa da deca pevaju da neko puca u džamije“, upozorio je Vučić i poručio da, kao što poštujemo naše crkve manastire i ikone, tako moramo poštovati i komšije muslimane.

„Ako neko misli da to neko može i treba da sruši, imaće posla sa državom, a država po pitanju očuvanja mira i stabilnosti neće imati milosti“, poručio je Vučić u Priboju.

Turska kompanija Fleks akademi u Priboju će otvoriti još jedan pogon

Predsednik Vučić najavio je u Priboju, tokom obilaska pogona turske kompanije Fleks akademi, gde se uglavnom proizvode fleksibilna creva od nerđajućeg čelika, da će taj investitor u tom gradu otvoriti još jedan pogon.

Fleks akademi u Slobodnoj zoni Priboj posluje od 2017. godine, gde je zakupila 20 hiljada kvadrata i zaposlila oko 300 radnika, a izvozi u zemlje EU, Rusiju i Ameriku.

Procene su da će ove godine imati prihode od oko 22 miliona evra.

U razgovoru sa predstavnicima te kompanije Vučić je rekao da će u novom pogonu biti zaposleno 150 ljudi.

On je dodao da će Priboj ove godine dobiti gasovod, što je pojeftiniti proizvodnju i u Slobodnoj zoni.

Vučić je obišao i pogon Inmold, porodičnog preduzeća iz Požege koja je u sistemu dualnog obrazovanja, a u Priboju proizvodi delove za alate i industrijske robote.

Obilasku Slobodne zone Priboj prisustvuju i ministarka privrede Andjelka Atansković i ambasador Turske Hami Aksoj.

Komentari

Vaš komentar