Vučić posle radne večere u Briselu: Složena i kompleksna situacija za Srbiju

Vesti 11. maj 202223:29 > 23:46 30 komentara
FoNet/Instagram predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Priština u četvrtak podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, dodajući da će Srbija na to politički reagovati.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima nakon radne večere za lidere Zapadnog Balkana u Briselu, rekao da je ministarka spoljnih poslova iz Prištine potvrdila da će Priština podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Kaže da je za Srbiju situacija složena i kompleksna, te da je to kršenje svih međunarodnih normi i prava. Više od 3.310 dana, dodaje, nema razgovora o Zajednici srpskih opština.

POVEZANE VESTI:

„Predstoji veoma težak period i dodatne turbulencije, Priština želi da ukrajinsku situaciju, govoreći da je Srbija produžena ruka Rusije, iskoristi protiv Srbije i dobije mnogo više i da predstavi sebe kao velikog borca protiv ruskog uticaja“, ukazao je predsednik Srbije.

Dodao je da će u narednih 36 sati biti zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Počećemo politički da reagujemo i to je naš odnos. Ako neko misli da može da nas ucenjuje i da pritiscima slomi Srbiju, neće iće tako lako kako ste zamislili“, naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da „nemamo kud“ i da „ne možemo iz svoje kože“.

„Donosićemo racionalne odluke, iako je teško u današnjem svetu to raditi. Kad govorite razumno, obično ne možete da dobijete aplauz, jer je sve u savremenom svetu postala apsolutna histerija i ako se tako ne postavite, štrčite“, rekao je Vučić.

Naša zemlja, kako kaže, nije velika ali ćemo „uspeti da uvedemo u mirne vode i osiguramo dobru budućnost za građane Srbije“. Vučić je rekao da Srbija ne može mnogo toga da uradi, ali da će se, kaže, boriti na međunarodnoj sceni za dalje povlačenje priznanja.

Prema njegovim rečima, na koju god stranu sveta da se pogleda, očito je jedno – da nema principa.

Kada je reč o razgovorima sa evropskim komesarima, Vučić je rekao da su razgovori bili korektni.

„Govorili smo o svojoj poziciji Borelju i Varheljiju, šta treba da učinimo. Jun će biti zanimljiv u svakom smislu, očekuje se veliki samit Francuza 23. juna. Biće zanimljivo i oko odluka ovde. Kako da ljudima u Skoplju, na primer, objasnite ako ne bude pozitivne odluke, a drugima o kojima se nije razmišljalo ima“, navodi predsednik.

„Postoji jedan princip – da ga nema i principa se drži samo Srbija. Šta god pitate o teritorijalnom integritetu Srbije, ako pričate već o Ukrajini, onda naiđete na zid, to je sad sprečavanje genocida“, ukazuje predsednik Srbije.

Treba razumeti da je, kako kaže, za Srbiju važno da se drži morala u donošenju odluka.

„Jedino čega možemo da se držimo je međunarodno javno pravo, ali ako mislimo da ćemo da pobedimo u svemu što želimo, ne. Do sad se pokazalo da gola sila i kršenje imaju prednost u odnosu na poštovanje pravila i normi međunarodnog prava“, smatra predsednik Srbije.

Ono čemu možemo da se nadamo je, ističe, da ozbiljnošću možemo da privučemo investitore i da nastavimo da insistiramo na razumevanju pozicije Srbije.

„Za nas su velike posledice, mi Srbi imamo mali problem – teško se navikavamo na promene. 1991. i 1992. još nismo shvatili promene, pad Berlinskog zida, i danas nam je svejedno. Kako da prehranite svet kad imate 25 odsto manje žita? Neko će gladovati, biće novih izbeglica. Suočavaćemo se sa bezbroj problema“, istakao je predsednik Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare