Vučić: Politiko otkrio – novi vlasnik Euronewsa povezan sa Orbanom

Vesti 23. dec 202113:24 > 14:39 7 komentara
Marija Vučić
N1

Novinarka portala Raskrikavanje Marija Vučić izjavila je u emisiji N1 Studio Live da je Politiko otkrio da je došlo do promene vlasništva evropskog Euronewsa. "Iz Euronewsa u Srbiji tvrde da neće doći do promene uređivačke politike. Oni jesu partneri našem Telekomu ovde u Srbiji, preko firme Euronews d.o.o. koja je nedavno pokrenula i kanal ovde u Srbiji", kaže ona.

Kako je rekla Vučić, preneli su priču Politika da je novi vlasnik Euronewsa povezan sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Povezane vesti

„To je istraživanje portala Politiko, koje smo mi preneli. Oni su otkrili da je došlo do promene vlasništva evropskog Euronewsa i da je sada u menadžmentu čovek koji je vrlo blizak Orbanu i generalno vlasti u Mađarskoj. Videćemo, iz Euronewsa u Srbiji tvrde da neće doći do promene uređivačke politike. Oni jesu partneri našem Telekomu ovde u Srbiji, preko firme Euronews d.o.o. koja je nedavno pokrenula i kanal ovde u Srbiji“, kaže ona.

Dodaje da su se Telekomom bavili „onoliko koliko je moguće baviti se Telekomom“.

„Iako bi ta kompanija trebalo da nastupa po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Oni kažu da se ne finansiraju iz budžeta, nego iz poslova na tržištu, pa ne moraju. Dešavalo se ukrupnjivanje Telekomovog kapitala, nalazimo te ugovore na neke zaobilazne načine, neke transakcije su ostale tajna. Oni kada sklapaju ugovore sa tim manjim operaterima, oni zaključe jedan glavni ugovor, koji ostaje tajna, a na sajtu APR možete naći drugi ugovor u kome sve stoji, osim cifre. To su stotine miliona evra, možda i više, koje su uložili za te akvizicije i kupoprodaje“, kaže ona.

Oni su, dodaje, suštinski državna kompanija.

„Republika Srbija je većinski akcionar Telekoma. Njihovo tumačenje zakona je da funkcionišu na tržištu. Poverenik je prilično jasan, da imaju obavezu da dostave informacije od javnog značaja, a sve informacije koje su u vezi sa Telekomom su od javnog značaja“, kaže Vučić.

Portal Raskrikavanje obeležio je četiri godine postojanja. Vučić kaže da je sve vreme „fokus njihovog rada bio i ostao raskrinkavanje lažnih vesti, propagande, manipulacija“…

„U početku smo ih više nalazili na tradicionalnim medijima, a otkako je počela pandemija, stvari su se izmenila, pa su društvene mreže preuzele primat. Nisu mediji volšebno postali etalon profesionalnog novinarstva, nego prate državnu politiku u vezi sa koronavirusom“, kaže ona.

Dodaje da tabloidi najviše lažnih vesti šeruju.

„Prošle godine smo radili analizu sa pet tabloida, 1.200 lažnih vesti i manipulacija smo pronašli samo na naslovnim stranama. Tuženi smo od strane Adria Media Grupe, Kurir tvrdi da smo slagali u tekstu. Ove godine smo dodali i Objektiv“, kaže ona.

Ističe da, ako pratite medije 3,4 dana, čitate novine, „biće vam jasno po kom šablonu svako od njih izveštava“.

Govoreći o jučerašnjoj odluci Saveta BU o doktoratu ministra Siniše Malog, kaže da Mali „naravno neće podneti ostavku“.

„Nikad niko nije podneo ostavku ni za šta, neće ni Mali. On se sada brani, kaže da je sve ovo politička odluka, ima svoj prijatelje u vrhu države… Ne očekujem nikakve implikacije u stvarnosti da on podnese ostavku, nije podneo ostavku ni kad smo utvrdili da je bio vlasnik 24 stana“, kaže ona.

Dodaje da treba pohvaliti Savet, iako je to njihov posao.

„Treba hrabrosti uz tolike političke pritiske, i na kraju su uspeli da sačuvaju autonomiju Univerziteta. Oni su odradili svoj posao, a ovo sad je politička stvar, koja neće dovesti do neke ostavke“, kaže ona.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare