Vučić odlikovao i Sijarta, Mandića, umetnike preminule od korone…

Vesti 29. jun. 202113:55 > 14:0331 komentara
Podeli:
Andrija Mandić, Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama povodom Vidovdana i poručio da je ponosan što je danas zajedno sa ljudima koji su uradili mnogo, kako na jedinstvu srpskog naroda, tako i na ugledu Srbije i njenih građana.

Vučić je u obraćanju istakao da se sa „kosovske osmatračnice“ vrši smotra nad celokupnom istorijom srpskog naroda od Kosova do danas, a vrše je i Sveti Sava i knez Lazar.

„Zato je naša istorija veličanstvena, a naši preci junački uzori kroz sve bitke, od Gazimestana do Košara, dostojni našeg ideala i hrabrosti. Srbija je bila na pravoj strani istorije upravo zato što Lazareva glava i glave svih naših predaka nisu položene u grob, već u temelje“, rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

On je naglasio da u srpskom narodu nema ni mržnje ni predrasuda prema drugima i da Srbi nisu posezali, niti će posezati za tuđim, iako su doživeli mnogo lošeg od onih kojima su 1918. doneli slobodu i čije su zločine nad srpskim narodom 1945. gurnuli pod tepih zarad bratske budućnosti.

Vučić je ocenio da su odličja koja će stajati na grudima laureata svedoci i svetleći putokazi večnih vrednosti koje gaji srpski narod i poručio da Srbija prepoznaje iskrenu podršku dragih prijatelja iz inostranstva, koji nikada nisu učestvovali u klevetanju i napadima na Srbiju.

„Vidovdan je čas našeg susreta i sa sobom, prepoznajemo koliko su tradicionalne vrednosti simbol našeg identiteta. Kada smo imali složenu situaciju u regionu, kada se država Jugoslavija rastrgla, postojali su ljudi i lideri koji su štitili pravo na postojanje, na ime i prezime srpskog čoveka“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije odlikovao je srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodik Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u učvršćivanju i razvijanju miroljubive saradnje Srbije i BiH, naročito Republike Srpske.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i predsednik Nove srpske demokratije Crne Gore Andrija Mandić koji je orden dobio za zasluge u razvijanju saradnje Srbije i Crne Gore.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su Predrag Miki Manojlović i posthumno Bratislav Petković.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena posthumno je odlikovan Đorđe Marjanović, a orden je primila njegova ćerka, a zlatnom medaljom za zasluge posthumno su odlikovani kompozitor Sanja Ilić, muzičar Zafir Hadžimanov, glumac Desimir Stanojević, novinar Aleksandar Vasić, modna dizajnerka Božana Jovanović.

Zlatne medalje za zasluge dobili su i predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov, muzičar Oliver Mandić, operska pevačica Breda Kalef Simonović, pisac Aleksandar Gatalica, glumica Eva Ras, bivši teniser i teniski trener Radmilo Armenulić.

Među 65 odlikovanih pojedinaca i institucija su i pripadnici MUP i BIA, zdravstveni radnici, Narodno pozorište Priština u Gračanici, Spomen-park „Kragujevački oktobar“, virusolog Milanko Šekler, Filmski centar Srbije, te tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Mladen Nenadić.

Komentari

Vaš komentar