Vučić: Optužbe iz Hrvatske na moj račun sramota za EU

Vesti 30. okt 202123:0983 komentara
Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug / Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su optužbe u hrvatskim medijima da je on 1991. godine u Petrinji "pretio" lokalnim Hrvatima i "mučio ih", sramota za Evropsku uniju koja, kako je kazao, Srbiji govori o vladavini prava i stanju u medijima.

„Ovo je sramota za EU i one koji nam drže pridike o vladavini prava. Ja mogu da nađem deset svedoka koji će da kažu da mi je (premijer Hrvatske Andrej) Plenković spalio kuću, ali to nema veze sa istinom pa vas pitam – da li vas je bar malo sramota“, rekao je Vučić za televiziju B92.

„Nikada nisam bio na teritoriji avnojevske Hrvatske, kako oni kažu Nezavisne države Hrvatske, sve do 1995. godine. Nisam valjda bio dovoljno hrabar da se javim kao dobrovoljac. Imao sam 21 godinu i studirao sam u Beogradu“, rekao je Vučić.

On je rekao da je reč o laži jer su drugi svedoci rekli da ga nisu nikada videli.

Vučić je kazao da je 1995. godine sa Srpskom radikalnom strankom bio dva dana u Glini.

„Albanci će tražiti nove načine da provociraju“

Siguran sam da će kosovski Albanci tražiti nove mogućnsoti za provokacije i mogu samo da molim Evropljane i Amerikance da utiču na njih da to ne čine, rekao je predsednik Srbije, odgovarajući na navode voditelja „da je novi upad na sever Kosova već viđen i da Albanci žele da zauzmu trafo stanicu Valač“.

Pročitajte još:

Vučič je najavio da će o tome naredne sedmice razgovarati u Glazgovu sa svetskim liderima i „šefovima nekih službi“ i da će se boriti da ukaže na opasnosti koje destabilizacija i eskalacija situacije može da donese.

„To nikome nije potrebno, potreban je mir sa Albancima, ali nećete moći ni da progonite Srbe“, poručio je Vučić.

Ocenio je da sledi „ne lak“ period i za Republiku Srpsku i za naše odnose sa Bošnjacima, ali da i te probleme možemo da prevaziđemo.

Na pitanje da li ga zabrinjava što su SAD oformile tim koji podseća na onaj iz devedesetih, odgovorio je da „niti je Srbija ona iz devedesetih, niti je odnos snaga isti, niti se mi ponašamo tako da potcenjujemo“.

„Odlično razumem šta je Amerika i kakva je sila, ali kao predsednik imam obavezu da čuvam ponos i dostojanstvo naše zemlje“, kazao je Vučić.

Povodom dolaska crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u zvaničnu posetu Srbiji, Vučić je poručio da „želimo dobre odnose sa Crnom Gorom i da veruje da ćemo u budućnosti uspeti da ih popravimo“

„Zadovoljan sam rezultatima  dijaloga bez prisustva evroparlamentaraca“

Zadovoljan sam rezultatima razgovora u okviru međustranačkog dijaloga bez prisustva evroparlamentaraca i verujem da ćemo moći da sarađujemo u obezbeđivanju legitimnosti izbora, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se osvrnuo na izjavu lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da je demokratija u Srbiji ubijena.

„Demokratija za Đilasa postoji samo kada ne postoji drugačije mišljenje, kada je vlasnik svih medija ili kada su političari zaposleni u njegovim firmama“, rekao je Vučić.

Kada je reč o izborima, koji su najavljeni za 3. april sledeće godine, poručio je da se „mi ne bojimo narodne volje, a oni teškim rečima pokazuju koliko su nemoćni da izađu pred građane“.

Na pitanje o nastavku saradnje sa Socijalističkom partijom Srbije, odgovorio je da je to pitanje „tehnike“.

„Svakako ćemo sarađivati i dogovaraćemo se, a ukoliko dobijemo poverenje naroda ne postoji razlog da saradnju ne nastavimo i posle izbora“, rekao je Vučić.

„Molićemo za povoljnije uslove nabavke gasa“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će tražiti od ruskog predsednika Vladimira Putina povoljnije uslove nabavke gasa.

„Jasno je da je kombinovana formula naftna i berzanska cena, a mi ćemo da molimo za nešto povoljnije uslove“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, od toga zavisi budućnost zemlje, jer država sada troši gas iz rezervi iz Banatskog dvora.

Dodao je da Srbija ima najniže cene struje i gasa, navodeći da samo Moldavija i Ukrajina imaju niže cene.

On je naveo da građani traže da „udišu čist vazduh, da imaju čistu vodu, da imaju kanalizaciju“.

„Najglasniji su oni koji govore o zagađenom vazduhu. Oni koji sednu sami u automobil u stanju su da za to okrive državu. To mora da bude zajednički rad“, rekao je predsednik Srbije.

Komentari

Vaš komentar